Испания екстрадира сирийски оръжеен търговец, развивал дейност и у нас  

14 юни, 2008

Испания екстрадира в Съединените щати сирийския трафикант на оръжия Монзер ал Касар, за да бъде съден по обвинения в доставка на оръжия на стойност милиони долари за колумбийската лява партизанска групировка "Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК), предадоха световните агенции.
Срещу Ал Касар са предявени обвинения в терористична дейност по пет точки. Той ще бъде съден заедно с двама съучастници - палестинец и чилиец, които бяха арестувани през юли миналата година в Румъния и екстрадирани в Съединените щати още през октомври. Ако бъде признат за виновен, оръжейният трафикант ще бъде осъден на минимум 25 години затвор. Испанските власти дадоха зелена светлина за екстрадицията на сириеца миналата седмица, при условие че той няма да бъде осъден на смърт или на доживотен затвор.
В обвинителния акт се отбелязва, че от началото на 70-те години сириецът е доставил оръжия и военно оборудване на групировки в страни като Никарагуа, Бразилия, Кипър, Босна, Хърватия, Сомалия, Иран и Ирак. Сред тях са известни терористични организации като Народния фронт за освобождение на Палестина (НФОП). За да осъществява продажбите, Монзер ал Касар изградил международна мрежа от съучастници, фиктивни компании и банкови сметки в различни страни, сред които България, Румъния, Полша, Испания, Великобритания, Сирия, Ливан и Ирак.
Ал Касар бе арестуван на 7 юни миналата година година в Мадрид при опит да продаде оръжия на американски агенти под прикритие, които се представили за хора на ФАРК.


България въоръжавала бунтовниците от ФАРК?
Заплахите на Чавес
Сириец изнасял оръжие от България за Колумбия

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.