В България има повече ловци, отколкото терени за ловуване  

23 юни, 2008

По 100 хектара на ловец за година да се въведе като максимална норма за ловни площи. Това се предлага в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, внесен в НС миналия петък, съобщи в Пловдив народният представител от Коалиция за България Мария Вълканова. Причината е, че ловните зони не достигат за всичките около 100 хиляди ловци в страната.
Кандидат-ловците пък да получават право за лов, само при успешно завършване на едногодишен обучителен курс по различни дисциплини, предлагат още в закона. Подготовката ще се организира от специалисти на Държавните ловни стопанства, ловни сдружения и Лесотехническия университет. Издържалите ще кандидатстват за прием в ловните дружинки. Ако няма свободни места две последователни години и те не бъдат приети, ще се налага отново да преминат курса, поясни Вълканова.
В случай, че човек бъде заловен с оръжие, дори да не е ловно, например личен пистолет, ще се санкционира според наредбите за незаконно ловуване, допълни Мария Вълканова. Това е единствената корекция направена във връзка със санкциите за неправомерно ловуване.
Втората събота на месец август да бъде официалната дата за откриване на ловния сезон, предлагат в Законопроекта.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.