Зидари с пистолети шетат из курортите  

23 юни, 2008

За да спестят пари, собственици на строежи маскират гардовете като трактористи и кофражисти
Общи работници, зидари, кофражисти и трактористи, въоръжени с пистолети, охранявали частни обекти в курортите край морето. Пазачите се водили фиктивно на щат в строителни фирми, за да се прикрие същинската им дейност. По този начин фирмите, които ги наемали, заобикаляли закона, като сключвали договори с нелегитимни охранители.
Подобни хватки подбиват пазара на този вид услуги, оплакаха се от Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана. Представители на 43 дружества от цялата страна се събраха в Бургас на неформална среща, за да обсъдят проблемите в бранша.
Една от темите на форума бе проектозаконът за охранителната дейност, който според участниците бил много по-неизряден и лош от досегашната нормативна база. Сериозна пречка за нормален бизнес пък били конкурсите за обществени поръчки за охрана, при които единственият критерий бил цената, или условията се уточнявали така, че на тях да отговарят само определени да спечелят фирми.
Това води до нелоялна конкуренция, която оказва влияние и на подбора на кадрите, каза по време на срещата шефът на “3 S СОТ”-Бургас Петко Иванов, който бе домакин на конференцията. Като пример за държавна институция, която поощрява сенчестия бизнес, той посочи НАП, които сключили договор за охрана в града с фирма, поискала 324 лева за работна заплата на един охранител. “Приспаднете данъците и вижте реално за какво месечно възнаграждение става дума и само си отговорете дали това е възможно. Единият вариант е между двете фирми да има договорка веднага след подписването да направят анекс с коригирани цени. Което е незаконно. Или пък на момчетата, които ще охраняват, да им се доплаща на черно върху заплатата, което също е нарушение”, обясни генерал Людмил Маринчевски, председател на Българския съюз на индустрията за сигурност.
Според общото мнение на гостите на срещата, заплатата на един охранител не трябвало да пада под 500 – 800 лева, за да се задържат качествени кадри.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.