Командоси: Абсурдно е да бъде съден граничар  

23 юни, 2008

Налице е абсурдната ситуация да бъде съден граничен полицай, който е изпълнявал заповед за защита на държавната граница на Република България и външната граница на Европейския съюз.
Това се казва в разпространена днес декларация на Съюза на българските командоси. В нея се визира случаят със служителя от Граничната полиция Михаил Цонков и предявеното му обвинение е по чл. 123 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, заради смъртта на турския рибар Ерджан Ялчън. В декларация се описва и станалото. На 17 април Граничната полиция на Бургас е получила сигнал за поредното навлизане на турска риболовна лодка на 1,5 мили навътре в българското териториално море. При опита да бъдат задържани, турските рибари са оказали яростна съпротива, дори опити да пробият с метални остриета /канджи/ и потопят лодката на бордовата група, която е надуваема с твърдо дъно. Произведени са предупредителни изстрели във въздуха. Двама от граничните полицаи успели да се качат на турската лодка, но там били нападнати с канджи, като единият от полицаите бил ранен сериозно по ръцете. Започнал ръкопашен бой, един от рибарите няколко пъти опитал да отнеме огнестрелното оръжие на граничния полицай, двамата паднали на земята, оплели се в мрежите, при което оръжието произвело изстрел и ранило рибаря. В 07.30 часа турските рибари са задържани. Раненият е откаран незабавно на брега и е извикана линейка от медицинския център в Царево. По пътя към медицинския център той умира.
Командосите са категорични, че е налице явното неизпълнение на полицейското разпореждане, довело до смъртта на нарушителя. Вместо да бъде отправен много ясен сигнал към всички нарушители, които дръзват да нарушат териториалната ни цялост и да преминават нелегално външната граница на ЕС, ние за пореден път се сблъскваме с абсурд, обръщащ правото с главата на долу.
Съюзът на българските командоси за пореден път изразява категоричната си позиция в защита на полицейските служители по време на изпълнение на служебните им задължения, твърдо застава до достойния български граничен полицай, и настоява да се спре подигравката с правосъдието.

В нормалните държави престъпникът е човек извън закона и държавата би трябвало да се грижи не за неговите права, а за правата на законосъобразните си граждани и служители.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Командоси: Абсурдно е да бъде съден граничар

  • Анонимен
    07 юли, 2008 20:32  

    Браво на Съюза на българските командоси , но май и този път правото няма да успее.Хвала на този български граничар , защото не са много като него.Лошото е само , че вместо награда и поощрение , ще получи единственно тормоз и то от държавата чиято граница е защитил.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.