И суперскъпи военни кораби на опашката за излишъка  

27 юни, 2008

Предстоящата среща Саркози - Станишев в Париж размрази проекта за френските корвети
Политически и дипломатически фактори най-вероятно ще размразят до дни спряната от три години сделка за скъпите френски корвети за българския военен флот. Военното министерство още през 2005 г. направи търг за четири многоцелеви кораба и избра за изпълнител френската компания "Армарис", но процедурата беше блокирана, тъй като все още няма официален документ за класирането.
Политици от ръководствата на трите партии във властта очакват в близките дни Министерският съвет и лично министър-председателят да разпоредят класирането да бъде подписано и така да се даде зелена светлина за сключване на договор с "Армарис". Вероятно заради сделката ще бъдат взети пари от бюджетния излишък.
Раздвижването по смятания за недостатъчно обоснован и прекалено скъп проект - за над един милиард евро, настъпи в навечерието на посещението на премиера Сергей Станишев във Франция. Страната поема председателството на Европейския съюз дни преди да излезе докладът за България. Според политици от мнозинството президентът Никола Саркози изобщо нямаше да приеме Станишев, ако сделката е все така безперспективна. Те коментират, че едва ли и българският премиер, след вече дадените обещания, щеше да тръгне за Париж на 4 юли, без да има какво ново да каже за договора, за който френският държавен главен лично настоя при посещението си в София миналия октомври. Визитата беше малко след освобождаването на българските медици от Либия с активната роля на бившата му съпруга Сесилия Саркози.
Тогава преговорите бяха възобновени, а Станишев увери Саркози, че ако България няма интерес от сделката, щяла да даде отрицателен отговор "още преди провеждането на класацията". По думите му обаче страната ни трябва да се съобрази с възможностите си, защото цената е много висока. В началото на януари премиерът пък заяви, че "модернизацията на армията е важна, но предишното правителство е обещавало на кило преди приемането ни в НАТО". Купуването на нови корвети и изтребители засега не е реалистично, каза той и добави: "С трите фрегати втора ръка от Белгия ще изкараме до 2015 г., без това да спира окончателно проекта за корветите."
Според български военни специалисти предлаганите свръхмодерни корвети не са подходящи за затворени морета като Черно и държави като нашата обикновено залагат на по-малки и маневрени и много по-евтини кораби. От корветите би имало смисъл, ако решим да сме активни в операциите на НАТО в Средиземно море, коментира бившият министър на отбраната Николай Свинаров. Преди да се вземе решение за такава скъпа покупка, първо трябва да има стратегия на Министерския съвет, добави той.
Засега не е известно дали София ще купи и четирите кораба, за които е обявен конкурсът. Минимумът е да вземе два, казаха запознати с преговорите. Всичко било въпрос на финансови възможности.
Още при подписването на договора с "Армарис", което според политици се очаква да стане до края на годината, България ще трябва да плати част от стойността на сделката. Управляващите възнамерявали да вземат пари от бюджетния излишък за тази година и дори да дадат повече от начално изискваната сума. Тъй като се очаква излишъкът да е сериозен, е добре да платим повече сега, за да не се чудим после откъде да намерим пари, когато поръчката дойде във Варна, за да бъдат сглобени корабите, обясниха политици.
Друг мотив за предварителното по-голямо плащане е изискването на Евростат сделката за бойното оборудване да бъде записана като разход най-късно в годината на доставката. Значителната й стойност обаче ще увеличи сериозно процента от брутния вътрешен продукт, който може да бъде преразпределян през бюджета. Според коалиционното споразумение разходите през бюджета не могат да са повече от 40% от БВП и когато сумата на корветите бъде записана в разходната част, автоматично трябва да се свият средствата по други пера, обясниха политици. Затова превантивното плащане на по-голяма част от сумата ще намали негативния ефект и няма да се наложи да се свиват с толкова много останалите разходи, добавиха те.
Въпреки намерението на правителството да задвижи проекта е много вероятно той да срещне друга спънка, коментираха запознати с темата. Според тях конкурентите на "Армарис" само чакат Министерството на отбраната да обяви официално победителя, за да заведат дела за непрозрачен конкурс.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.