Върховният съд на САЩ: Всеки американец с право на огнестрелно оръжие  

27 юни, 2008

Върховният съд на САЩ постанови, че всеки американски гражданин има право да притежава огнестрелно оръжие за лична употреба, като обяви за противоконституционен строгия закон за ограничаване на личните оръжия в столицата Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Това е първият случай от близо 70 години, в който Върховният съд се произнася по въпроса дали втората поправка на конституцията на САЩ защитава правото на всеки гражданин да има оръжие, или то е обвързано със служба във въоръжените сили. Последният път, когато съдът е обсъждал този въпрос през 1939 г. той не е успял да вземе категорично решение, припомня агенцията.
С пет гласа "за" и четири гласа "против" Върховният съд отреди, че втората поправка защитава правото на всеки гражданин да притежава огнестрелно оръжие и да го използва за законни цели като самоотбрана и лов. Макар всеки индивид да има конституционно право да притежава оръжие, това ново право не е неограничено, гласи мнението на мнозинството във Върховния съд.
Решението на съда идва ден след като работник в завод в Кентъки уби петима души с пистолет преди да се самоубие, което бе поредната от серията смъртоносни престрелки в САЩ, отбелязва Ройтерс.
Върховният съд разпореди, че най-строгият закон за контрол върху оръжията в страната – този във федералната столица Вашингтон, приет преди 32 години – нарушава правата на гражданите по втората поправка. Той забранява притежанието на лични пистолети и изисква всяко дългоцевно оръжие, държано у дома, да не бъде заредено и да бъде разглобено или да е ограничено от предпазител.
Съдията от Върховния съд Стивън Брейер изрази несъгласието си с решението, като отбеляза, че то поставя под съмнение съответствието с конституцията на всички закони за ограничение на оръжията в САЩ.

__________(i)__________
Почти половината американски домакинства притежават огнестрелно оръжие
В САЩ, при 300 милиона жители, има най-малко 200 милиона огнестрелни оръжия в обръщение, съобщи Франс прес във връзка с днешното решение на Върховния съд на страната. Около 45 на сто от американските домакинства притежават поне едно.
През 2006 г. американски компании са произвели 1,5 милиона карабини, 1 милиона пистолета, 714 000 пушки и 382 000 револвери. Едва 367 000 от тези оръжия са били са изнесени, гласят най-новите данни на федералната Служба за контрол върху алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия.
От 1994 г. федерален закон изисква от търговците да проверяват всеки, който иска да се сдобие с оръжие. Този закон забранява продажбата на оръжие на осъждани, наркомани, извършители на домашно насилие и хора, страдащи от психически заболявания.
Законите във всеки щат в САЩ са различни. Някои, но не всички, забраняват продажбата на оръжие на непълнолетни или изискват т. нар. "период за размисъл", за да се избегне купуването на оръжие под влиянието на емоции. Други изискват специално обучение или включване в регистър преди да позволят носенето на лично оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.