ООН: Изнасилването е оръжие  

21 юни, 2008

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която определя изнасилването и другите форми на сексуално насилие като средства за водене на военни действия и заплаха за международната сигурност, съобщи Би Би Си. Съгласно текста на резолюцията, сексуалното насилие е средство за водене на война, насочено към „унижение, доминиране, насаждане на страх, унищожения и/или насилствена промяна на местожителството на цивилни жители или етнически групи". Съветът за сигурност на ООН призова правителствата и враждуващите страни да вземат мерки за прекратяването на използването на сексуални насилия.
Резолюцията бе приета с гласовете на всички 15 страни членки на съвета, въпреки че първоначално Китай, Русия, Индонезия и Виетнам изразиха резерви.
Генералният секретар на организацията Бан Ки Мун посочи, че насилието срещу жени е придобило неописуеми размери в някои общества, раздирани от конфликти. Борци за човешки права определиха резолюцията като историческа. Те посочиха, че бивша Югославия, Дарфур, ДР Конго, Руанда и Либерия са райони, в които сексуалното насилие е използвано масово в хода на военните действия. В ДР Конго всеки ден жертви на изнасилване стават средно 40 жени, посочва кореспондентът на Би Би Си.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.