Доц. д-р Стефан Николов: Бъдещото камикадзе може да е носител на СПИН  

08 юни, 2008

Доц. Стефан Николов е ръководител на катедра “Противодействие на престъпността” във факултета “Полиция” при Академията на Министерство на вътрешните работи. Доктор е по икономика. Преподава “Противодействие на икономическата и организираната престъпност”. Доцент е по “Разузнавателна защита на икономиката”. Преподава и във Варненския свободен университет.

- Г-н Николов, има ли точно определение за думата “тероризъм” и всяка бомба, поставена под колата на мутра за тероризъм ли да се приема?
- Дефинирането е различно, но винаги се преследва някаква властова цел, разстройване на държавното управление и политическата конфигурация в една страна. Всичко останало е или обикновени криминални деяния или уреждане на междуличностни въпроси. Тези събития, които стават унас, не са тероризъм. Това е уреждане на лични сметки, които са между мутри. Те крадяха заедно, сега когато трябва индивидуално да регистрират богатствата, проблемът става огромен.

- Какви са основните методи за борба с тероризма?
- Голямото майсторство е да не се допусне терористичен инцидент, а това преди всичко става с така наречения разузнавателен механизъм. Този разузнавателен механизъм функционира основно чрез придобиване и използване на информация и превантивна дейност. Много е важен и контролът върху рисковите социални групи и контрол въху оръжията, боеприпасите, контрол върху паричните средства. Ние имаме специален закон за ограничаване финансирането на тероризма. Основното е контролът върху ресурсите, с които може да бъде реализиран терористичен акт. Друго много важно е така наречената защита на критичната инфраструктура. Там е възможно предумишлено да се предизвикат крупни катастрофи, аварии, които са с терористична цел и ефект.

- Ще ми посочите ли някои такива места в България?
- Най-опасни и най-уязвими в световен мащаб са атомните електроцентрали. Ние също имаме атомна централа, която е обект с огромен опасен потенциал. Случи ли се нещо, ще е пагубно не само за България, а и за цяла Европа. Повечето от язовирите, които са над населени места, също са изключително опасни. Рискови са също почти всички металургични и химически заводи. Там е възможно например в скраб да попадне бомба и тогава става страшно. Същото се отнася за обектите на енергетиката, на транспорта, всички летища, метрото, пристанищата.

- Като ги знаем тези неща, страната ни грижи ли се за обезопасяването на изброените обекти?
- Разбира се. Една от важните работи на сегашното Министерство на извънредните ситуации е да поддържа карта на така наречената критична инфраструктура. Тази карта е списък на потенциално опасните обекти и се взимат мерки за тяхната защита. Кметовете и общинските ръководства имат същата отговорност.

- Какъв вид е най-опасният тероризъм?
- Феноменът камикадзе е нещо много уникално. Това е човек, който е решил да се самоубие и да се спре е нещо страшно трудно. Единственият начин е той да бъде убит. Така жертвите могат да са по-малко. Трудно е противодействието на човек, който е решил да се самоубие, и още повече той е в пълна готовност да го направи. Технически тези хора вече са по-подготвени. Последният “писък на модата “ в Израел е бутоните, с които се задействат бомбите, да бъдат изкарани до дланите на камикадзето. Един от пръстите му постоянно е на бутона и е в готовност да действа. Всичко се случва за секунди. По-рано тези бутони бяха скрити някъде и отнемаше повече време да се задейства бомбата. Вече не е така.
Една от най-тежките прогнози е, че бъдещите камикадзета ще бъдат заразени от невероятно страшни и нелечими болести и пратени в гъсто населени места. Целта им ще е да заразяват възможно най-много хора, вместо да се взривяват. Това са прогнозите на експертите. Бъдещото камикадзе може да е носител на СПИН и мисията му да е не да се взриви, а да има за цел да прави секс с повече хора. За него е все едно дали мигновено ще бъде разкъсан от взрив, или изяден по-бавно от опасна болест.

- България като членка на Европейския съюз и като външна негова граница по-застрашена ли е сега от такива набези?
- Не мисля, че страната ни е застрашена. У нас последният типичен терористичен инцидент беше лятото на 1987 година. Тогава трима терористи взеха за заложници две момченца на 11 и на 13 години. Целта на похитителите беше да преминат държавната граница в района на Малко Търново. За щастие децата не пострадаха. Терористите бяха ликвидирани. Оттогава досега типичен терористичен инцидент не е имало.

- Ако все пак ни се случи да попаднем в такава ситуация, че да сме заложници на терористи, как трябва да се държим?
- Трябва да се подчиняваме на указанията на терористите. Не бива да има никакви резки и прибързани деиствия. Има доста такива случаи на вземане на много хора за заложници. Най-куриозният такъв случай беше в края на 80-те години в Лима, столицата на Перу. Тогава бяха взети 400 души за заложници. Инцидентът продължи повече от 2 месеца. Целта на похитителите беше президентът да подаде оставка. Тогава заложниците не пострадаха. Нямаше нито един загинал. Освобождаването на заложници трябва да се прави само от професионалисти.

- Казват, че страната ни служи за транзит на дрога, проституция. Възможно ли е и за терористите да сме само транзитна страна?
- Аз нямам оперативна информация. Възможно е нашата страна да се използва на принципа на третата страна, тоест от нашата територия да се подготвя някакъв терористичен акт. Но това е вероятност и мисля, че службите ни имат ресурс, опит и възможности да не допуснат такова нещо да се случи.

- Страхът от терористични инциденти помага или пречи на обществото?
- Една от стратегическите цели на терористите е да създадат такава обстановка - пораждане на страх и ужас сред мирното население. Те искат да стресират хората. Страхът не помага на обществото. Всяко живо същество, доведено до страх и ужас, има неадекватно поведение. Но от друга страна, страхът е причина за вземане на сериозни мерки. Обикновено истините са между две крайности.

- Нито една страна не е застрахована от терористични инциденти. Но кои са според вас най-горещите точки по света?
- Това са Израел, Великобритания, САЩ, Турция. Най-сериозно е положението в Израел.

- Това ли показва черната статистика?
- Черната статистика дава повод за сериозни размисли и изводи. Най-тежкият терористичен инцидент е този от 11 септември 2001 година в САЩ. Един от най-тежките терористични актове е в България. Това се е случило на 14 април 1925 година, когато е взривена черквата “Света Неделя”. Жертвите са 160 души. Цели 60 години по-късно е последвал по-страшен инцидент.

- Сигурно сте чували теорията, че американците са самоинсценирали атентата. Вярвате ли в това?
- Първите подозрения за нещо подобно ги изказа един френски журналист, който написа книга по-късно. Мисля, че не е прав във версиите си. След години журналистът призна, че благодарение на тази книга е по-богат от Осама Бин Ладен.

- На вас като специалист случвало ли ви се е да ви викат при критични ситуации и съмнения за терористична заплаха?
- Случвало ми се е и на мен, и на мои курсанти. Преди време ни повикаха при един сигнал за взривно устройство във влакова композиция. За щастие нямаше бомба.
В края на 80-те имаше опит да се похити автобус, пълен с деца. Искаха да вземат децата за заложници. Не успяха.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Доц. д-р Стефан Николов: Бъдещото камикадзе може да е носител на СПИН

  • Анонимен
    26 май, 2011 14:55  

    абе каква разузнавателна защита на иконопиката или контнтра ,та той е завършил аонсу-партийна школо

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.