Пакистанска ядрена бойна глава за всеки желаещ  

18 юни, 2008

Международна нелегална мрежа за търговия с ядрени технологии разполагала с техническите данни, позволяващи създаването на компактна ядрена бойна глава
Водената от "бащата" на пакистанската атомна бомба Абдул Кадир Хан международна нелегална мрежа за търговия с ядрени технологии, която била разкрита и разбита през 2003 г. с усилията на спецслужбите на няколко държави, разполагала с техническите данни, позволяващи създаването на компактна ядрена бойна глава.
Бивш водещ американски ядрен инспектор на ООН посочва, че контрабандистите продавали ядрени технологии на Либия, Иран и Северна Корея, може да са продали информацията на неопределен брой заинтересовани групировки и държави, тъй като данните били открити и задържани едва през 2006 година.
Заключенията на бившия инспектор на Международната агенция за атомна енергия на ООН (МААЕ) и водещ оръжеен инспектор на САЩ в Ирак Дейвид Олбрайт, който е ръководител на неправителствения Институт за научни изследвания и международна сигурност (ISIS) във Вашингтон, са били поместени в доклада му по случая за МААЕ.
Чертежите и останалите данни за изготвянето на ядреното оръжие, което заради компактните си размери може да се прикрепи и към по-несъвършени ракети-носители, било открито преди 2 г. в компютрите на швейцарското семейство предприемачи на Фридрих Тинер и синовете му Марко и Урс, които участвали в организацията на Хан от 80-те години на миналия век. В момента те са под арест в родината си в очакване на започването на съдебен процес.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.