Баба или внуче? Дилемата на уличните бандити  

13 юни, 2008

Спирки, паркове и градинки са местата, където най-често през лятото хората стават жертва на грабежи
"Работата ни е да ги хващаме на място. Затова в групата ни работят само млади момчета, спортисти, които могат да им се противопоставят". Така началникът на Трета група - Улични грабежи, в столичната полиция Светослав Стойков описва задълженията си. И той, и подчинените му не позволяват да бъдат снимани, защото много често тактиката им е да поставят себе си като "клопка" за бандитите. А на улицата защитени няма.
"Уличните грабежи се извършват предимно от роми, наркозависими, безработни и изобщо от хора, които по някакъв начин са отхвърлени от обществото. В повечето случаи става дума за агресивни млади хора на възраст между 16 и 26 години", обяснява Стойков.
Има и основна група на жертвите - те са предимно възрастни жени, които ходят с повече бижута - гривни, пръстени, гердани. Особено застрашени са и добре облечени деца, които отиват или се връщат от училище. Те често биват атакувани заради по-нови модели телефони, които носят на вратовете си. Полицаите разказват, че трудно се локализират и местата, където нападателите действат. Така например през лятото най-опасни са парковете и градинките. Подбират се места, които са сравнително безлюдни. През зимния период пък грабежите стават основно през нощта и се набелязват хора, които излизат от заведенията пияни. Един от изпитаните методи за извършване на грабеж удря изцяло пенсионерите. Грабителите търпеливо чакат пред пощите, където възрастни жени си получават пенсиите. След като си набележат жертва, тръгват след нея, отново изчакват да стигне до по-безлюдно място и нападат. При половината от случаите действат сами, а в останалите случаи са в групи до 5 души.

"Разкриваемостта е около и над 50%
Нашата група е създадена преди 4 години точно заради тези грабежи, защото това е страшен бич за всеки гражданин. Кошмарно е да те нападнат, пребият, да се събудиш в "Пирогов" заради 100, 200 лева или един накит", разпалено разказва Стойков.
А подобно нападение оставя много трайни психологически травми у пострадалите. Месеци след преживяното хората ходят в постоянен страх по улиците. Обикновено нападателите сплашват жертвите си с нож, но напоследък зачестявали и случаите, в които ползват газови пистолети. Огромна част от грабежите стават през тъмните части на денонощието - рано сутринта и вечер. Неписано правило е, че човек може да се чувства спокоен, когато не е сам, защото нападателите никога не атакуват група хора.
Наскоро се заговори и за много агресивна и брутална група, която напада хора в Борисовата градина. Там за миналата година имало регистрирани около 20 нападения. От столичната полиция успокояват, че нападателите са заловени отдавна. Ставало дума за малка група скинари - около петима младежи, които скоро завършили училище. От началото на годината пък в Борисовата градина нападенията били само 3-4.
Така както бандитите имат своя тактика при нападенията,

полицаите също са отработили стратегията си
за подобни случаи. Районът на атаката се отцепва, разговаря се с потърпевшия и е много важно въпреки страха той да запомни лицето на нападателя или някои отличителни черти. След това двама цивилни полицаи обикалят района с идеята, че нападателят ще удари отново.
"В рамките на ден-два бъркат и повтарят. Така е, защото често са наркозависими или ги гони абстиненция - логиката им е "там успях, а там минават и други хора". По принцип няма много разум в подготовката на тези престъпления", казва още експертът от СДП. През летния сезон освен в Борисовата градина опасно е още около НДК и "Западен парк". Най-рискови обаче са ромските махали - "Филиповци", "Факултета", "Христо Ботев", "Суходол" 3 и спирките на градския транспорт около тях.

Спирките се сочат като основна отправна точка
на грабителите по всички точки на столицата. Там те оглеждат жертвите си, проследяват ги и ги ограбват. Основен проблем е това, че в София има много неосветени улички, които са изключително удобни за подобни нападения. Пак по спирките бандитите може да се оглеждат и за пияни пешеходци. Те са особено уязвими, защото състоянието им често не предполага адекватна реакция, а освен това почти никога не запомнят лицето на нападателя.
Притеснително е, че децата са сред основните потърпевши при уличните грабежи. В края на миналата година били разкрити 9 случая на нападения на група роми над ученици в цяла София. Нападателите също били млади на възраст 16-17 години.
"Тръгнаха по кварталите "Орландовци", "Левски" и "Подуене", после и в "Люлин" - като излезе сам ученик от училище, го заграждат, заплашват го с газов пистолет и му вземат пари, телефон и бягат. На другия ден се връщат и всичко това се повтаря", разказват полицаите. От думите им става ясно, че родителите също могат да предпазят децата си от нападения.
Освен пред училище са зачестили и случаите на грабежи от домовете. Почти всички от тези случаи са резултат и на наивността на самите деца. Колкото и банално да звучи, по-малките ученици често се съгласяват да поканят непознат човек в дома си, и то когато там няма никой. Практиката при подобни грабежи е следната - престъпникът среща детето на улицата, казва му колко хубав телефон има и така го заговаря. След това пита деликатно дали може да се качи до дома на детето, за да ползва тоалетната. Изрично обаче пита и да не би да пречи на някого там. След като наивното хлапе отговори: "Не, аз съм сам", дава зелена светлина за нападателя. В апартамента обикновено престъпникът заплашва детето, задига каквото може и избягва.
С тази схема 23-годишният рецидивист Данчо Стоянов има

18 грабежа в домове след нападения само над деца
Бил заловен и вкаран в затвора, но след 3 г. избягал. Новите удари извършил от края на декември м.г. до средата на март.
"Хванахме го при акция рано сутринта в дома на приятелката му в столичния квартал "Левски". Там бяха открити 2000 евро, 2000 лева, задигнати бижута, телефони, фотоапарати...", спомня си Стойков. Част от задигнатото Стоянов подарил на гаджето си. В момента му повдигат обвинения за всеки от 18-те грабежа, за които е доказано, че е извършил.
Макар по-рядко, жертви на грабители стават и студентите. Две групи са разкрити да действат изключително в Студентския град. Любопитно е, че нападателите дори не живеели в София. Двама идвали с кола от Ботевград, други двама - от Кюстендил. Вечер си набелязвали почерпени студенти или самотно движещи се момичета. След нападението се връщали по родните си места.

РЕСПЕКТ
121 регистрирани за грабежи лица се наблюдават в столичната полиция. За тях постоянно се попълва информация - кога влизат в затвора, кога излизат, кога са в отпуск и др. Миналата година по този начин са регистрирани общо 380 души. Полицаите са обнадеждени, че в последните 2 години все пак има спад на подобни престъпления. Въпреки това за първите 3 месеца на годината са извършени 173 грабежа при общо 563 за миналата.
Вместо коментар:

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.