Пентагонът загубил части от ядрени бомби  

20 юни, 2008

Американските военни не са в състояние да открият стотици компоненти от ядрени ракети, които иначе се водят на отчет, писа в. "Файненшъл таймс", като се позова на високопоставени правителствени представители, запознати с доклад на Пентагона за опазването на ядрените тайни. Наскоро американският министър на отбраната Робърт Гейтс уволни двама висши началници на ВВС, след като разследване обвини военновъздушните сили за нехайни доставки на носови конуси за ядрени ракети за Тайван. Според твърдения в доклада ВВС не е в състояние да посочи местонахождението на много ядрени компоненти, присъстващи в ядрения им инвентарен списък. Броят им може би надхвърля 1000, казва служител във военновъздушните сили.

Разкритията са поредният удар по репутацията на американските ВВС, които миналата година така и не можаха да обяснят как бомбардировач е прелетял над територията на САЩ с шест ядрени ракети на борда си. Инцидентът породи загриженост за опазването на ядрените тайни на САЩ във време, когато Вашингтон активно притиска своите съюзници за засилят мерките за неразпространение на ядреното оръжие.

При обявяването на освобождаването на висшите военновъздушни командири по-рано този месец Гейтс посочи, че адм. Къркланд Доналд, който водеше разследването, е установил общи причини за инцидентите във ВВС и те са "засилено подриване на ядрените стандарти и липса на ефективен контрол от страна на шефовете във ВВС". Гейтс допълни, че Пентагонът проучва резултатите от разследването, за да установи по-строг надзор над ядрените материали. Конгресът беше запознат с данните от доклада на адм. Доналд в сряда. Засега Пентагонът се въздържа от по-задълбочени коментари по документа, който е секретен, посочва "Файненшъл таймс". Висш военен заяви, че очевидно във ВВС има проблеми, но това не значи, че липсващите компоненти са попаднали у хора и държави, които не би трябвало да ги получат. Изключително важно е обаче да се установи къде точно са отишли тези важни ядрени материали, посочи Дарил Кимбал, изпълнителен директор на базираната във Вашингтон Асоциация за контрол върху оръжията.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.