Гърция е на четвърто място в света по военни разходи  

11 юни, 2008

Южната ни съседка Гърция е на четвърто място в света по разходи за отбрана, като преди нея се нареждат единствено САЩ, Великобритания и Китай, показва годишният доклад на международния институт за изследвания на мира СИПРИ със седалище в Стокхолм, цитиран от гръцкия в. "Елефтеротипия".
В доклада се посочва, че в световен мащаб военните разходи са нараснали с 45 на сто през последните десет години. През 2007 г. увеличението на оръжейните разходи е било с 6 на сто по-голямо, отколкото през 2006 г.
Миналата година разходите за отбрана в света са възлезли на 1,339 трилиона долара (851 млрд. евро). 45 на сто от тези разходи се падат на САЩ. Сумата им съответства на 2,5 на сто от БВП в световен мащаб или по 202 долара /128,4 евро/ на човек.
По внос на оръжие в доклада Гърция е подредена след Китай, Индия и Обединените арабски емирства. След нея е Южна Корея.
По разходи за отбрана Великобритания заема второ място след САЩ с 59,7 млрд. долара. Следва Китай - с 58,3 млрд. долара, който по този показател надминал Франция.
СИПРИ предупреждава, че Франция, Великобритания, Китай, Индия и Пакистан разработват нови ядрени ракети и че американските и западноевропейски оръжейни компании държат монопола върху почти целия пазар, като 92 на сто от продажбите през 2006 г. са осъществени от американски компании.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.