Дизайнерска грешка в стратегическия арсенал на Великобритания може да доведе до ядрена катастрофа  

26 юни, 2008

Дизайнерска грешка в конструкцията на ядрените бойни глави от арсенала на Нейно Величество може да доведе до инцидент от верижни ядрени експлозии, разкрива доклад на британското министерство на отбраната, съобщава в.Телеграф.
Типична ракета Трайдънт е въоръжена с между 3 и 6 ядрени бойни глави, а на борда на някои подводници от кралската флота има до 24 тактически ракети. Експертите посочват, че евентуален инцидент на борда на ядрена подводница би имал катастрофални последици. Типичен сценарий за подобен инцидент би бил падането на ядрени бойни глава от кран при поставянето им в подводница.
Въпреки че ядрените бойните глави са конструирани така, че при единичен удар, плутониевото ядро не може да се детонира, според декласифициран миналия месец доклад "сега съществуващите мерки за безопасност може да не са достатъчни за предотвратяването на ефекта на пуканките". Според препоръките на доклада, ядрените бойни глави трябва да са устойчиви на множество едновременни сътресения и това трябва да е основна насока на усилията на инженерите.
Докладът препоръчва също подмяната на високочувствителния експлозив около плутониевото ядро, тъй като дори при единичен удар, който е безопасен за ядрото, експлозивът е твърде вероятно да се възпламени. Съществуват не-толкова чувствителни експлозиви, но те са по-тежки и обемисти от сега използваните и за тяхното прилагане ще се наложи редизайн на самите ракети.
Американското бюро по ядрена сигурност отчита, че реконструирането на сега използваните бойни глави би подобрило сигурността, но подчертава, че бойните глави, които са на въоръжение "продължават да се считат за безопасни". Говорител на американската администрация заяви, че "ефектът на пуканките е само теоретична вероятност" и всъщност може да се счита за "напълно невероятен сценарии". "Рискът е нищожен, ако ракетите се транспортират и складират според стандартите".
Експерти по ядрена безопасност все пак потвърждават, че евентуален инцидент е възможен. Филип Койл от Центъра за отбранителна информация във Вашингтон подчерта, че винаги съществува риск процедурите за сигурност да не бъдат спазени и посочи като пример инцидента със случайното транспортиране на ядрено оръжие при тренировъчен полет на F16 миналата година от Северна Дакота до Луизиана.
Стивън Михаловски, водещ експерт по ядрена безопасност е обезпокоен от рисковете при екстремна ситуация - като евентуална престрелка с автоматични оръжия в близост до стратегически ракети или ядрени бойни глави. "Експлозия на ядрена подводница в пристанище ще има немислими последици", каза той.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.