Пращат ловците на матура и стаж  

25 юни, 2008

Ловците ще държат матура по 8 предмета, свързани с опазването на дивеча и устройството на оръжието. Всеки мераклия да стреля по животни ще трябва да минава обучение по дивечознание, ловно законодателство, развъждане и болести по дивите животни, начини и методи за ловуване, оръжезнание, ловна стрелба. Курсът ще трае 1 година. Това предвижда законопроект за промяна на Закона за лова и опазване на дивеча, внесен от червената депутатка Мария Вълканова.
Текстът ще бъде обсъждан на първо четене в парламентарната комисия по земеделие и гори в сряда. Първите няколко месеца от курса ще са посветени на теоретична подготовка, предвиждат предложените промени. След нея кандидатите за ловен билет ще преминават през стаж в ловна дружинка. Там ще се обучават как да боравят на практика с оръжието, как да пазят хората и да се грижат за дивеча. Действащите ловци няма да са задължени да преминават курса отново. Резултатите от изпитите пък ще са валидни две години, ако кандидат-ловецът не бъде приет веднага в ловна дружинка, каза вносителката на законопроекта.
На площ от 100 хектара трябва да има само един авджия, предвиждат още промените. Ако те бъдат приети, това означава, че ловците у нас трябва да станат около 105 хиляди души, съобщи шефът на Съюза на ловците и риболовците в България Христо Михайлов. В момента у нас има около 118 хиляди ловци. Курсът, който сега минават, е 10-дневен, излиза 500-650 лв. заедно с изпитните такси и често е фиктивен. Изпитите също в много случаи са фиктивни и раздаването на ловни билети се е превърнало в бизнес, смята шефът на съюза. Според Михайлов приемането на промените би ни приближило доста до Европа. Ловците на Стария континент преминават курс на обучение от една до две години и основната им задача е опазване на дивеча.

В България има повече ловци, отколкото терени за ловуване

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.