Поляците създадоха нова снайперска пушка  

15 юни, 2008

Полското предприятие OBR SM Tarnow е завършило работите по първият опитен образец на новата снайперска пушка Alex-338 калибър 8,6 милиметра, която ще допълни разработваните за полските въоръжени сили стрелкови комплекси Bora (Alex-762) и Tora (Wilk) за патрони 7,62x51 и 12,7x99 милиметра съответно, съобщава Altair.
Проектирането на карабината Alex-338 е било завършено в началото на текущата година. Официалната презентация на новата разработка ще се състои през септември в рамките на оръжейното изложение в полския град Kielcach.
Снайперската система Alex-338 специално се е създавала за по-мощния патрон .338 Lapua Magnum калибър 8,6x70 милиметра, който се явява оптимален вариант за ефективно водене на огън по живата сила на противника, в т.ч. и с бронежилетки, на големи разстояния (1000-1500 метра) от сравнително леко оръжие.
До момента полската войска не е разполагала със стрелкови комплекси с подобна конструкция. Новата снайперска винтовка заема междинно положение между леката Bora (Alex-762) и крупнокалибрената Tora (Wilk).
Пушката Alex-338 има незначителни външни разлики от Alex-762. При нея се използва патронник с друга конструкция и удължена ложа. Дължината на цевта е останала същата – 660 милиметра. Alex-338 тежи 6,5 килограма, което е с 400 грама повече от своя предшественик. Петпатронния пълнител е заимстван от 8,6-милиметровата снайперска винтовка TRG-42 на финландската компания Sako.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.