"Арсенал”–Казанлък започна производство на гранатомет за американската пушка М4  

20 юни, 2008

„От този месец започнахме да произвеждаме поцевен гранатомет, който напаснахме на американската пушка М4, която се произвежда в САЩ”, съобщи Николай Ибушев, изпълнителен директор на казанлъшкия завод „Арсенал”, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново.
По думите му, поцевният гранатомет е направен с прогресивна стъпка на цевта, което е и новото в производството. „Това означава, че налягането върху бойния ръб на боеприпаса се разпределя равномерно, независимо от скоростта, която се променя при вътрешната балистика. Поцевният гранатомет е изцяло разработка на „Арсенал”. В нашите изделия не може да няма елементи, които са подобни на други подобни изделия”, посочи Николай Ибушев. Поводът за разработването на изделието той заяви, че е възможността поцевният гранатомет да се напасне на автоматите АR, които произвежда „Арсенал”. „След това го напасвахме към G3, а сега вече внедрихме и прогресивната стъпка на нарезите в цевта”, коментира изпълнителният директор. Ибушев посочи, че клиенти вече има, но не съобщи кои са те. „Не бива да съобщавам кои са клиентите”, заяви той.
Николай Ибушев подчерта, че „Арсенал” гледа на продуктите си като на стока, която, възпроизвеждайки я и печелейки от нея, осигурява препитанието на хиляди семейства, както е било от създаването на „Арсенал” в Казанлък. „За нас всички тези неща са изделия, производство на продукти, които се търсят на световния пазар, ако не ги произвеждаме ние, ще ги произвеждат други. Имаме и гражданско производство – фрезмашини, бормашини, агрегатни машини, твърди пластини, инструментариум, ловни патрони и карабини, пистолети за гражданството. В различните години гражданската продукция е била различен процент, защото плаващият процент е на военната промишленост, износът, на която се контролира строго от държавата. Гражданската продукция е стигала до 15 % – 20 % от производството на предприятието, когато е намалявала военната промишленост”, допълни Ибушев.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.