Скенери, "събличащи" пътниците, се монтират на летищата в САЩ  

07 юни, 2008

Инсталирането на специални сканиращи системи, които могат да "съблекат" човек, започна на 10 американски летища, съобщи американското Управление за транспортна сигурност.

Подобни системи вече работят на летища в Лос Анджелис, Балтимър, Денвър, Албъкърки и Ню Йорк. Скоро те ще влязат в действие и в Далас, Детройт, Лас Вегас и Маями. Засега те се използват избирателно, твърдят представителите на управлението. Очаква се в близко бъдеще по американските летища да се появят 38 подобни системи. Те могат да откриват скрити под дрехите нестандартни оръжия, които могат да послужат за атентати при полет. Идеята за въвеждането им е свързана със увеличаване на сигурността на полетите и откриване на пластмасови и керамични оръжия, както и на някои видове експлозиви.

Представители на Съюза за граждански свободи ан САЩ от своя страна смятат, че идеята на управлението може да даде лош пример, който да доведе до масовото използване на подобни скенери. Според активистите те нарушават правата на личността.

Интерфакс, БГНЕС

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.