Куп смъртоносни чадъри имало в МВР  

22 юни, 2008

Великобритания подновява разследването по убийството на писателя дисидент Георги Марков в Лондон. Сегашното българско правителство смята да си измие ръцете по случая на 11 септември, когато изтича 30-годишният срок на давност за всички нерешени или ненаказани случаи, пише вестник “Дейли телеграф“, който цитира говорителка на Скотланд Ярд. Тя потвърждава, че малък екип от детективи е пътувал до София през май за разследването на смъртта на Георги Марков през 1978 г., но според нея разследването остава открито и е изключително сложно. Те са поискали достъп и до архивни документи за едно от най-известните британски убийства, което напомня сюжета на шпионски роман, коментира “Дейли телеграф”. Подновеното разследване от страна на Скотланд Ярд за убийството в Лондон на българския писател-дисидент Георги Марков е отразено във всички водещи британски всекидневници. „Последен опит за разкриване на убийството с чадър на Марков”, е озаглавен материалът, поместен в “Гардиън”.
След падането на режима в България през 1989 г. купчина чадъри, използвани като оръжия, бяха открити в Министерството на вътрешните работи, твърди изданието. През 1992 г. ген. Владимир Тодоров - бивш директор на разузнаването, беше осъден на 16 месеца затвор заради унищожаването на секретни документи, свързани с убийството. Ген. Стоян Славов - заместник-вътрешен министър се самоуби преди да бъде изправен пред съда, а тогавашният шеф на разузнаването Васил Коцев, за когото се предполага, че е наредил операцията, почина в катастрофа при неизяснени обстоятелства, пише “Гардиън”. Детективи от Скотланд Ярд посетиха България в нов опит за разкриване на един от най-мрачните и противоречиви епизоди от времето на “Студената война”, съобщава и “Индипендънт”. Група от висши полицейски офицери посети българската столица през миналия месец в рамките на разследване на неразрешения случай с убийството на българския дисидент Георги Марков, пише вестникът. Заподозрени за участие в убийството са КГБ и високопоставени служители на бившите тайни служби на България, но извършителят никога не бе открит, отбелязва “Мирър”.Българският писател, който бяга на Запад през 1969 г., бе открит критик на комунистическия режим в страната си. Той работи и като журналист за Би Би Си в Лондон. Според някои източници българинът е оцелял при други два опита за убийство, твърди “Индипендънт”. В. “Таймс“ пък припомня изявлението от 1992 г. на бившия служител на КГБ Олег Калугин, че Тодор Живков е поръчал убийството на Георги Марков. Писателят бяга от комунистическа България през 1969 г. във Великобритания, където работи като журналист, пише вестникът. На 7 септември 1978 г., докато чака на автобусна спирка на лондонския мост Ватерло, той е намушкан в крака с чадър. Няколко дни по-късно той умира в болница. В крака му е открита малка сачма пълна с отровното вещество рицин. Служителите на Скотланд Ярд се надпреварват с времето, коментира от своя страна “Дейли телеграф“.

Bulgarian umbrella (как е убит писателя Георги Марков)
__________(i)__________

Открили чадъри-убийци в подземие на МВР? Родните институции отричат
Германското издание "Хамбургер Абендблат" съобщи, че британски следователи от Скотланд ярд, посетили България през май т.г. по делото за убийството на писателя Георги Марков, са намерили в подземията на българското Министерство на вътрешните работи цял арсенал от чадъри-убийци. От Националната следствена служба и от МВР опровергаха и уточниха, че британските следователи изобщо не са посетили МВР по случая с Георги Марков.

Германското издание пише за посещението през май на екип от следователи от антитерористичния отдел на Скотланд Ярд за 2 седмици и твърди, че през това време са открили нови доказателства като например - цял арсенал от чадъри-убийци в подземията на вътрешното министерство, като отровните топчета от върховете им се насочвали под налягане или с пружина. Заместник-министърът на вътрешните работи Румен Андреев заяви за Дарик радио, че не е установено екип от Скотланд ярд да е посетил МВР по случая с убийството на Георги Марков.

Следователят по делото Андрей Цветанов от Националната следствена служба също опроверга твърденията на немското издание: Ние не сме имали среща с колегите от Скотланд ярд, не е имало причини. Нещо, което се иска от кралският прокурор, нашата Върховна касационна прокуратура разрешава и ние нещо в страни от това, което е допуснато, не можем да правим. Не е имало претенции да се извърши обиск, претърсване, изземване. Отдавна беше уточнено от Скотланд ярд и от българските разследващи, че чадър не е използван. Ако Марков е убит, то не е ползван чадър като оръжие, а като камуфлаж. Не е видяно устройството, в което е била поставена сачмата, но не е бил и чадър.
24 юни 2008, darik

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.