ХХI век - век на кибер войните?  

30 юни, 2008

Хакерските атаки на държавно равнище - нова форма на надпревара във въоръжаването
И във виртуалното пространство Китай се стреми към надмощие срещу потенциалните си противници - САЩ, Великобритания, Индия, Русия
Терминът "виртуално пространство" навлезе сравнително наскоро във всекидневния речник на обществото - той е свързан с мълниеносното развитие на електрониката, на интернет и свръхмощните компютри; в случая понятието "виртуален" е леко променено - то трябва да прокара тънката, почти неуловима граница между реалния, физическия свят и невидимите електрони, които също са част от реалния свят, да не кажем неговата основа, и които вече са изградили свой собствен отделен свят - със свои закони, със свои върхове и пропасти.
Няколко примера. Преди пет години един фирмен клон на компютърната "търсачка" "Гугъл" спира само за 22 часа, поради срив в "умните" машини. Загубата е 4 милиона долара. Още по-назад, в началото на 90-те години на миналия век, една от големите нюйоркски банки се изправя пред същия проблем - принудена е да назначи временно хиляди счетоводители, за да не прекъсне дейността си, докато компютърният проблем не е решен.
И така, стигаме до извода, че "кибер пространството" далеч не е безобидна, нереална или "виртуална" зона, която може да бъде подценявана с лека ръка. Точно обратното. За това свидетелства и едно от решенията на проведената през тази пролет среща на високо равнище на НАТО в Букурещ - да се обърне особено внимание на опитите за разработка на варианти за "кибер война" и компютърен шпионаж.
Основателна ли е тази тревога? Разбира се! Само за миналата година Пентагонът е регистрирал над 85 000 опита за хакерско проникване в неговите отбранителни програми. Стотици от тях са били успешни. От своя страна, един от експертите на отбранителното министерство на САЩ - Сами Седжъри, който повече от 25 години работи като експерт по електронните защитни системи на Пентагона, в доклад за Американския Конгрес в началото на т.г. съобщава, между другото, че една успешна хакерска атака може да лиши 70 процента от територията на САЩ от електричество за срок от половин година. Сами може да си представите последствията от такова "виртуално" нападение...

Шпионажът и диверсиите - само в книгите и киното
По време на Втората световна война в САЩ без много шум е действало т. нар. "Ю. Ес. Офис ъф стратеджик сървиз" - ОСС (офис на стратегическа служба на Съединените щати); по същото време в Британия е работела "Бритиш спешъл оперейшънз икзекютив" - СОЕ, институция с напълно сходни цели и задачи. И двете тайни централи са имали за цел да координират съпротивителните сили в окупираната от нацистите Европа и да планират и ръководят акции, водещи до сериозни нарушения в германските комуникации, транспорт и производство. Тайни агенти от Острова и антифашисти от окупирана Европа са рискували живота си, за да се качват по телеграфни стълбове и да прекъсват телефонните връзки, да взривяват жп линии и т. н.
В света на "виртуалния шпионаж" подобни дейности биха могли да се извършват без никакъв риск - от хиляди километри разстояние. Като саботират системно компютърните мрежи, кибер шпионите могат да стигат до същите резултати, към които навремето са се стремели ОСС и СОЕ.
Беззащитността и голямата уязвимост на националните информационни структури на повечето държави, техните взаимосвързани компютърни мрежи, регулиращи съобщенията, търговията и отбраната, са в такова положение, че пред тях трагично пострадалата от японската въздушна атака от 1941 г. военноморска база Пърл Харбър изглежда добре защитена.

Призракът на кибер войните
Това очевидно е термин, с който трябва все повече да свикваме, особено в сферата на отбраната. За целта са разработени специални компютърни вируси, които ще се активират само по време на война. Един от тях - "Троянски кон", е направен така, че се изпраща като обикновен и-мейл, и след като проникне в една система, може да я копира или заличи всички налични данни. Освен него може да срещнете имената на други много опасни вируси, наричани "зомби", "червеи", "мулета" и др. Тези вируси могат да проникнат както в оперативния системен софтуер на приятелски, така и на вражески държави. В края на миналата 2007 г. Пентагонът публикува доклад, в който се изтъква, че китайски военни хакери разработват система за кибер нападение срещу военния флот на САЩ и по-специално срещу самолетоносачите. Това, според авторите на доклада, е част от плана на официален Пекин да постигне до средата на века електронно надмощие над всички големи потенциални противници в света.
Несъмнено дигиталният свят вече е напълно реален: с него са свързани категорични и понякога изненадващи промени в нашето всекидневие. В новия "виртуален" свят потенциалните цели за атака срещу противника могат да бъдат коренно различни от тези само преди 5 десетилетия. Въпреки бързото развитие на електрониката - както подчертава известният американски експерт Х. Кейт Мелтън, - всички нации зависят от работещи компютърни чипове, които са на различна възраст, която варира от седмици до десетилетия. Тези изключително важни компоненти са "натоварени" с контрола на превключващите системи на електростанции, телефонни системи и транспортни мрежи. Опустошителният ефект от загубата на една стара, но все още действаща система, става реалност, когато ключовата личност, която я наглежда и поддържа, е елиминирана. Резултатът от убийството на политически или военен лидер бледнее в сравнение с ефекта от физическото унищожаване на ключови програмисти и специалисти по компютърни мрежи при един евентуален военен конфликт. По този начин традиционният свят на шпионите, като "рицарите на плаща и кинжала", остава само за света на киното и романите.

Невидимата схватка между Китай и Америка
Все по-често Китай бива обвиняван в опити за електронен шпионаж, най-вече срещу САЩ. Разбира се, официалните власти в Пекин категорично отхвърлят подобни обвинения.
Както пишат в австралийския печат журналистите Р. Келик и Дж. Макартни, "Китай е обвинен, че провежда кибер шпионаж за придобиване на стратегическа фирмена и отбранителна информация от държави като Австралия, Британия, Германия, Индия и САЩ. Тези обвинения се подкрепят от разузнавателния шеф на британската служба МИ 5 Джонатан Евънс. "Към тези твърдения се присъединява и американският експерт от Калифорния Мекъфий, според когото 120 държави развиват стратегии за компютърни атаки и през изтеклата 2007-ма специално Китай е отговорен за 80% от компютърните "нахлувания" в правителствени обекти на САЩ и други западни страни.
И все пак, основната линия на противопоставяне в областта на компютърното, на кибер пространството е между САЩ и Китай. Според английският в. "Таймс" (септември 2007 г.), китайските хакери Сун Имин и Ян Липин са автори на програма за блокиране на бойните потенциали на самолетоносачите на САЩ - една от най-авангардните и могъщи военни формации на Америка. И двамата, според вестника, са работели за Китайската народоосвободителна армия и са подготвили, според специалисти от Пентагона, истински "наръчник за електронна война". За да се попълни елитната част на китайската кибер армия, според цитираните източници, в Китай постоянно се провеждали конкурси за талантливи хакери.
Срещу тази потенциална заплаха в САЩ също се взимат съответни мерки - постоянно се усъвършенства защитната компютърна система на Пентагона, търсят се специалисти (включително и измежду американските хакери), способни да отговорят с контраудар на евентуална кибер атака. Надпреварата продължава и все още не е известно кой първи ще извърши сполучливия ход в една съвсем не толкова невинна, а даже страховита електронна "игра"...
в. "Дума"

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.