Русия, Украйна и НАТО: Един безнадежден триъгълник  

26 юни, 2008

Ако алиансът приеме Киев, това ще е най-значимото му разширяване
от 1956 г.

Разширяването на НАТО, започнало през 90-те, наближи поредната критична граница. След влизането на страни от Източна Европа в блока и присъединяването на Балтика се говори за ново разрастване на алианса, който да включи държави от бившия Съветски съюз и на първо място Украйна.
Приемането на Украйна, ако това стане, ще е най-значимото разширяване на блока от момента, когато през 1956 г. членка на НАТО стана Западна Германия. Необходимо е да се осмисли политическата реалност, която ще се формира в резултат на тази стъпка.
За начало трябва да стане ясно кога е възможно блокът да присъедини Украйна. Засега на Киев бе отказано включване в Плана за действия за членство (ПДЧ) - финалната процедура от подготовката на страните - кандидатки за влизане в алианса. Същевременно обаче ръководството на НАТО увери Украйна, че сътрудничеството й с пакта и подготовката за членство ще продължат.

Разменна монета
Евентуалното включване на Украйна в ПДЧ и по-нататъшното й влизане в блока най-вероятно ще останат разменна монета в отношенията между НАТО и Русия. Тя вероятно ще бъде "похарчена", тоест Украйна ще бъде приета в НАТО само ако рязко се влошат отношенията между Руската федерация и Запада.
В близките 10 години може да се намерят предостатъчно причини за подобно рязко влошаване на отношенията. Тласък за това биха могли да бъдат събитията в Иран и Грузия, конфликтът около енергийните доставки на фона на поскъпването на енергийните ресурси. Или друго нещо? При всяко положение в случай на нужда включването в ПДЧ и изпълнението на всички необходими процедури може да траят 1-2 години; процесът може да започне на която и да било от предстоящите срещи на НАТО на високо равнище.
Наистина има редица нерешени проблеми, сред които е наличието на чуждестранни военни бази на украинска територия - става дума по-точно за Севастопол. Според правилата, действащи в момента, територията на всяка страна, кандидатстваща за членство в блока, трябва да е свободна от чуждестранни войски. Навремето обаче руските военни бази, разположени в обединена Германия, не попречиха за членството й в НАТО. Затова се очаква при нужда алиансът леко да коригира своите стандарти.

Риск от разцепване на страната
Далеч по-голям проблем може да стане отношението към НАТО в самата Украйна. Засега е очевидно, че повечето граждани в страната са против членството на Украйна в блока и смятат, че тя трябва да остане неутрална държава. В тази ситуация - с оглед на сложната политическа обстановка в Украйна, едно форсирано влизане в НАТО крие риска от разцепване на страната с откъсване на някои области от нея. Подобен вариант надали ще е приемлив както за Киев, така и за Брюксел, тъй че не бива да очакваме скоростно приемане на Украйна в пакта.
Какъв обаче ще стане светът за Русия, ако Украйна стане членка на НАТО в днешните си граници? Последиците от тази стъпка може да се разделят на няколко групи.

Последиците
Първо ще посочим чисто военните последици. Рязко ще нарасне напрежението по западните граници на Русия. Полетното време от границата до Москва за тактическата авиация на НАТО ще намалее от близо един час на 20-25 минути. Силите на алианса ще нараснат с няколко дивизии, 300-350 бойни самолета и 10-12 надводни кораба, което ще увеличи бездруго солидната разлика в съотношението на силите между Русия и НАТО.
Политическите последици, тясно свързани с военните, ще се изразят на първо място в нарастване на напрежението в отношенията между Русия и Запада. Политическият климат, който и днес е далеч от желаното, окончателно ще стигне нивото от най-лошите времена на Студената война с напрегнато противопоставяне в Европа, но фронтът ще се измести дълбоко в територията на бившия Съветски съюз.
Икономическите последици от стремежа на украинското ръководство към НАТО вече се забелязват. Военнопромишленият комплекс на Руската федерация е принуден да ограничава сътрудничеството със западните си съседи и колеги, последователно да премества в Русия производството на различни възли и агрегати за бойна техника и въоръжения или да разработва съответни аналози. Номенклатурата на тази продукция е доста обширна - тя включва електронни компоненти, двигатели за ракети, въздушни апарати, кораби и танкове, спомагателно оборудване и др. Ако Украйна стане член на алианса, ще е напълно невъзможно това сътрудничество да продължи.
Най-важна последица от присъединяването на Киев към Северноатлантическия пакт обаче ще е юридическото закрепване на една нова геополитическа реалност. Реалност, в която липсва продължилото над три столетия господство на Русия върху земите от някогашната Киевска Рус - фактор, давал на Русия възможността да се смята за лидер, обединител и покровител на източнославянската цивилизация. Руското ръководство едва ли се замисля за подобни материи, но Русия без съмнение ще употреби всички достъпни за нея политически и икономически лостове, за да задържи Украйна най-малкото в неутрално състояние, а като максимум - за да засили влиянието си там.
Съдбите на Русия и на Украйна са преплетени твърде отдавна и твърде тясно, за да може окончателната загуба на тази страна да мине неусетно за Русия.
Иля Крамник, РИА “Новости”, class.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Русия, Украйна и НАТО: Един безнадежден триъгълник

  • Анонимен
    26 юни, 2008 19:11  

    Ако добавим и Грузия, фигурата става четириъгълник. Днес М-ра на външните работи на Грузия е заявил, че ако заедно с Грузия не бъде поканена Украйна, то няма да влезе в НАТО

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.