10% от нюйоркските полицаи се въоръжават с пистолети Taser  

10 юни, 2008

Днес, 10 юни, полицейското управление в Ню Йорк започва да раздава на своите сътрудници усъвършенствани електрошокови пистолети M-26 Taser. Според съобщения на агенция France Presse, новото „нелетално” оръжие ще получат 3050 офицера или около 10 процента от целия личен състав.
Според полицейския комисар от Ню Йорк Раймонд Келли, новите M-26 Taser ще позволят да се избегне използването на огнестрелно оръжие. В същото време, според неговите думи, нюйоркската полиция с особено внимание подхожда към въпроса за раздаване на електрошокови пистолети на всички свои сътрудници. На този етап M-26 Taser ще получат преди всичко офицерите, в задълженията на които влиза работа с емоционално неуравновесени лица.
Различни версии на електрошоковите пистолети се използват от полицията в Ню Йорк от 1984 година. До сега се препоръчваше същите да се съхраняват в патрулните коли заради големите си размери. За разлика от тях новите електрошокови пистолети са със значително по-малки габаритни характеристики, което позволява спокойни да се носят в кобур на колана. По своите размери те са съизмерими с обикновените пистолети.
Принципът на действие на M-26 Taser е основан на използването на високоволтов ток, позволяваш парализирането на човек. С помощта на специални заряди пистолета изстрелва два електрода с проводници с дължина около 10 метра. Иглообразните електроди са способни да пробиват дрехи с дебелина до 4 см и да проникват в кожата на дълбочина до 6 мм. Обикновени батерии позволяват да се получи заряд с напрежение от 50 хиляди волта, който теоретически не е опасен за живота на човек, заради ниската сила на тока.
В същото време, според данни на правозащитни организации, използването на електрошоковите пистолети е довело до многочислени смъртни случаи.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.