Необичайни оръжия - испанска змия  

23 юни, 2008

Уникален шедьовър на испанското оръжейно майсторство и изкуство от средата на XIX век. Шпагата е била изработена по специална поръчка за връчване като паметен подарък на високопоставено лице. Изключително гъвкавото двуостро стоманено острие без канал напомня за легендарните толедски ножове от XVI и първата половина на XVII век, които били продавани по оръжейните търговски маси свити в кръг.
Ножницата, представляваща тялото на змията и ръкохватката, представляваща главата и предната част на тялото й, са изработени от сребро. Очите на змията са от розово стъкло. В долната част на ръкохватката е монтирана пружинна ключалка, фиксираща острието в ножницата.
Маркировка: Fca de Toledo 1846, а от другата страна испански герб и Acargo del Cuerno de artilleria. Размери: обща дължина 964 мм, дължина на острието 810 мм и ширина 20,7 мм, диаметър на ножницата-змия 350-365 мм.
Поставена е в дървена кутия, изработена по-късно, вероятно в края на XIX в, тапицирана отвън с кожа, а отвътре с тъмно-малиново кадифе, на което е нанесен златен надпис MEDAILLE POR 1878 LAMARCHE VINIT Ate I. ŒW, Succr 11, Boul.. de la Madeleine PARIS. На капака е поставена златна херцогска корона.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.