ВМС се сбогува с подводницата “Надежда”  

28 юни, 2008

На официална церемония във Военноморска база Варна вчера беше спуснат флага на подводницата “Надежда”. Тя излезе от експлоатация със заповед на командващия на Главния щаб на ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев. През 1997 г. акумулаторната батерия на подводницата "Надежда" изчерпа своя експлоатационен лимит. В резултат от това от тогава тя не можеше да изпълнява задачи на море и се използваше като тренировъчна. Батерията на подводницата "Слава" беше подменена с нова, тип "Варта", през 1998 г. В дивизион подводници за първи път в нашите ВМС бяха назначени професионални кадрови моряци и от 2000 г. екипажите вече са само от кадрови военнослужещи. През пролетта на 1999 г. "Слава" участва в тренировъчно упражнение в наши води с италианския спасителен кораб "Антео". В следващите години тя взаимодейства с кораби от румънските ВМС. През май 2005 г. "Слава" и аварийно-спасителният кораб "Протео" проведоха съвместна тренировка по спасяването на аварирала подводница, а през пролетта на 2007 г. тази задача бе изпълнена от двата кораба в открито море. “Надежда” е третата българска подводница, която в историята на Военноморските ни сили се сваля от въоръжение.
Главният секретар на Съюза на подводничарите Павел Димитров вчера отново припомни идеята подводницата “Надежда” да бъде превърната в музей. Той съобщи още, че за целта са необходими около 200 000 лв. Димитров каза още, че желанието вече е декларирано с писмо до бившия министър на отбраната Веселин Близнаков, но все още не е получен ясен отговор. В близко време Съюзът на подводничарите смята да изпрати писма до президента и министър-председателя, с които да ги направи съпричастни към идеята. Той заяви, че идеята се ползва от подкрепата на областния управител адмирал Христо Контров, кмета Кирил Йорданов и председателя на местния парламент Борислав Гуцанов.
Димитров заяви още, че желанието на Съюза е подводницата “Надежда” да бъде част от Общия градоустройствен план. Според него най-добрият вариант е тя да бъде стационирана на територията на пристанище Варна Изток, която в бъдеще се очаква да се превърне в атракционна зона.
Флагът на бракуваната подводница ще стане част от експонатите във Военноморския музей. Там ще бъде изложено и част от оборудването на кораба.
През Първата световна война немски подводници, базирани в български пристанища, изпълняват бойни задачи в западната част на Черно море. През 1916 г. е постигнато споразумение с немското правителство за предаването на едната от тези подводници на българския военен флот. Тържественото приемане на Подводник № 18 от флота се извършва в пристанището на двореца "Евксиноград" на 25 май 1916 г. Така България става деветата страна в света с подводни сили. Подводницата изпълнява първите си бойни задачи под български флаг в периода 4 - 5 юли 1916 г. Съгласно клаузите на Ньойския мирен договор (1919 г.) България няма право да притежава подводен флот. В периода между двете световни войни българският военен флот полага много усилия за попълването на състава си с подводници. През 1936 г. е вдигната от морското дъно потъналата през Първата световна война немска подводница УБ-45. Поради финансови проблеми тя не е възстановена като учебно-боен кораб.
Възстановяването на нашия подводен флот започва след края на Втората световна война. През периода 1948 - 1954 г. български военнослужещи (офицери, старшини и матроси) се обучават на подводници в състава на Военноморския флот на СССР. На 18 август 1954 г. с празнична церемония във Военноморска база - Варна, над три подводници тип "Малютка" е вдигнат български флаг.
През 1958 г. дивизионът получава две по-модерни подводници, проект 613. С тях за първи път в своята история българските подводничари започват да носят продължителна дозорна служба извън териториалните води. Нов етап в развитието на дивизиона започва през пролетта на 1972 г., когато са получени две подводници проект 633. Важен момент в развитието на българския подводен флот настъпва с приемането на още две подводници в периода 1983 - 1985 г., след което до 1990 г. в българския Военноморски флот едновременно действат четири от общо десетте, експлоатирани досега подводници у нас. Поради новата военнополитическа и икономическа обстановка след 1990 г. две от подводниците са изведени от експлоатация. През 1993 г. се провежда международното учение "Спасение - 93", където турски кораб взаимодейства с българска подводница, а през юли 1994 г. българска подводница участва в учение на турските ВМС.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.