Китай ще пази олимпийските съоръжения с ракети земя-въздух  

26 юни, 2008

Китайските власти ще използват ракети земя-въздух, с чиято помощ да се осигурява охраната на олимпийските съоръжения през август, съобщи в. "Таймс". Поне две установки Хонгци-7 са били разположени във военен комплекс, отстоящ на по-малко от 300 метра от "Птичето гнездо", както е известен олимпийският стадион в Пекин.
Освен ракетите в комплекса са били разположени още радарни съоръжения и военна транспортна техника. Китайската армия рядко показва своето въоръжение на публични места, но в този случай ракетите се намират само зад телено ограждение.
Британското издание коментира, че Пекин иска да докаже на света, че ще вземе възможно най-добрите мерки за охраната на състезанията, които са потенциална мишена за терористични атаки.
Подобни мерки за сигурност бяха взети през 2000 г., когато игрите в Атланта бяха охранявани с ракети "Пейтриът", а четири години по-рано самолети Ф-16 патрулираха непрестанно небето над Сидни.

__________(i)__________

Гардове с картечници бдят за сигурността на летището в Пекин
Гардове с картечници започнаха да патрулират на летището в Пекин като част от мерките за сигурност, които местните власти предприеха във връзка с наближаващите олимпийски игри.
По двама въоръжени охранители ще обхождат и трите терминала на летището до завършване на олимпийските игри на 24 август.
От тази седмица полицията ще започне да проверява и пътниците в пекинското метро за оръжия и експлозиви.
Мерките са взети заради опасенията на китайските лидери, че Олимпиадата може да бъде обект на терористични атаки. Властите ще опитат да предотвратят и появата на активисти, които искат да използват игрите през август, за да изразят недоволство от комунистическото правителство в страната.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.