Сириец изнасял оръжие от България за Колумбия  

10 юни, 2007

Международен търговец, доставял българско и румънско оръжие на бунтовници в Колумбия, беше арестуван в четвъртък в Мадрид, съобщи АП. Монзер ал Касар, известен трафикант, който отдавна живее в Испания, бил задържан на мадридското летище на връщане от курорта Малага. В същото време двама негови съучастници бяха хванати в Румъния.

В събота Ал Касар, по произход сириец, бил прехвърлен в строго охраняван затвор в испанската столица, където ще чака екстрадирането си в САЩ. Миналата седмица американските власти повдигнаха срещу него обвинения, че е подпомагал колумбийските партизани от Революционните въоръжени сили (ФАРК), най-голямата бунтовническа организация в латиноамериканската държава. Според американския прокурор Майкъл Гарсия трафикантът бил хванат малко преди да сключи сделка за продажба на оръжия на ФАРК на стойност 8 милиона долара. Ал Касар трябвало да снабди партизаните с ракети земя-въздух, гранатомети, хиляди картечници и тонове експлозиви, закупени в България и Румъния. Според Гарсия купувачите казали на сириеца, че с ракетните системи щели да бъдат сваляни американски хеликоптери.

Задържането на Ал Касар станало при спецоперация, в която американски агенти се представили за потенциалните купувачи, като го убедили, че са членове на ФАРК. Контактът с трафиканта бил осъществен след серия телефонни разговори и електронна комуникация и срещи, при които сделката била договорена. Макар да не се стигна до истинска доставка, обвиняемите бяха сигурни, че сделката е реална. Те бяха готови да подкрепят терористична група, заяви прокурорът Гарсия, цитиран от АП.

Самият Ал Касар отхвърли обвиненията, като посочи, че е извършвал само законна търговия с оръжия чрез легалната си компания в Гватемала. Американската прокуратура обаче твърди, че сириецът е доставял въоръжение не само в Колумбия, но и в Никарагуа, Бразилия, Кипър, Хърватия, Босна, Сомалия, Иран и Ирак, все държави, в които действат въоръжени групировки. Сред клиентите му били и такива терористични организации, които планирали атаки срещу САЩ и техните граждани.

Парите от сделките Ал Касар изпирал чрез банкови сметки в Европа. Трафикантът разполагал с редица фирми фантоми в България, Румъния, Великобритания, Испания, Сирия, Полша и други, съобщи още Майкъл Гарсия.

В събота Върховният касационен съд на Румъния реши да остави в ареста двамата сътрудници на Ал Касар - палестинецът с полско гражданство Тарек Муса ал Гази и чилиецът Луис Фелипе Морено Годой, който има испански паспорт, предаде "Медиафакс", цитирана от БТА. Двамата бяха арестувани в Букурещ в четвъртък съгласно международната заповед за арест, издадена от САЩ. Ал Гази и Морено твърдят, че са невинни, а дейността им била законна.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.