USA армията с хибриден джип  

10 юни, 2007

Алтернативното транспортно средство Aggressor, разработено от компанията Quantum Technologies, навярно ще бъде първият хибриден автомобил, лек разузнавателен всъдеход на американската армия. Първият вариант на колата компанията е създала още през 2004 година по поръчка на Научно-изследователския център по танковете и автомобилите на армията TARDEC.

Това е лека и открита машина с висока проходимост и много се е харесала на фуражките заради това, че не оставя топлинна следа като конвенционалните военни автомобили. Този автомобил е бил доста екзотичен с водородното си задвижване с 10 киловата горивни клетки, 60 киловата акумулатор и доста яки електродвигатели. Това оборудване дава на машината възможност да се ускорява от място до 60 км/ч за 4 секунди и да развива максимална скорост от 130 км/ч.

Изпитанията са показали, че на водородната технология и е още рано да заработи под пагон и затова било поръчано второ поколение с друго задвижване. Става дума отново за хибриден модел, но този път с дизел-електрическо задвижване в което е включен малък дизелов агрегат, свързан последователно с електродвигатели и яки акумулатори.

Интересно е да се видят мотивите на военните за налагането на подобни задвижвания. Това съвсем не е грижата за природата и не заради икономисване на средства. Просто тези машини се движат безшумно и имат доста по-голяма автономност с едно зареждане, което чисто тактическо преимущество.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.