Все повече електроника във военната авиация  

14 юни, 2007

От ден на ден електрониката все повече завладява промишлените браншове, свързани с отбраната и сигурността. Произвеждат се разузнавателни сателити, дронове (безпилотни самолети), свръхсложни камери и апаратура за кодирани радиокомуникации, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В навечерието на 47-я авиокосмически салон в Бурже /18-24 юни/ вече няма големи сделки, които да не включват подобни технологии. Големите промишлени групировки - производители на военна електроника, се впускат в ожесточена конкуренция в световен мащаб.

Тази тенденция отразява и последният договор в сферата на сигурността, спечелен от Европейския авиационен и отбранителен консорциум (ЕАДС - EADS). Споразумение за 240 милиона евро с властите в Катар от началото на юни предвижда групировката да осигури радарно покритие на страната и обезопасени телекомуникации между локаторите и центровете за управление, за да бъде следена обстановката по морските и сухопътните й граници.

През последните месеци в Персийския залив и Източна Европа бяха сключени още много подобни договори. Сред тях е например сделката за модернизация на румънските радарни станции с американската компания "Локхийд Мартин".

Френската фирма "Талес", заела отдавна силни позиции в сферата на радарите и радиовръзките, днес също като американската "Рейтиън", EADS, "БАЕ системс" и Финмеканика се стреми да спечели търга за системата за наблюдение "Микса", планирана от Саудитска Арабия. Стойността на сделката е 7 млрд. евро; тя ще включва доставка на разузнавателни самолети и 225 радара.

Всъщност небето вече е обсипано с цели съзвездия от разузнавателни сателити за кодирана радиовръзка - такава е мрежата "Скайнет", разгърната от "ЕАДС Астриум" ("EADS Astrium", поделение на европейския консорциум - б. р.) по поръчка на британското министерство на отбраната.

Пазарът на бойни самолети все повече се вписва в логиката на дигиталния интегриран подход, предвиждащ използване на дронове (безпилотни самолети).

През последните години от двете страни на Атлантика бяха разработени редица разузнавателни дронове. "Сажем" (от групировката "Сафран") подготвя второ поколение "Сперуър". "Талес" от 2005 г. работи по договор за 1 милиарда евро с Великобритания върху системата "Уочкипър" за наблюдение на бойното поле.

В началото на 2007 г. Израел обяви, че разработва дрон с размах на крилете 35 м - "Еитан", способен да унищожава балистични ракети веднага след старта им. "Боинг" и "Нортроп" проектират оръжия за нанасяне на удари от далечно разстояние.

Новите проекти включват като възможност и бъдещо съвместно използване на бойни самолети и безпилотни апарати Укав.

През 2006 г. Франция започна заедно с Швеция, Италия, Испания, Швейцария и Гърция да разработва "Неврон" - "невидим" дрон, носещ оръжия. Първият демонстрационен полет на този апарат е насрочен за 2011 г.

Според френския концерн "Дасо", който осъществява разработката, целта е да се подготви групиране в полет на пилотирани самолети и бойни дронове.

Всички тези проекти подхранват размислите за бъдеща европейска консолидация в промишлеността.

Както "ЕАДС дифенс секюрити системс", така и "Талес" заявяват, че разработките им обединяват всички функции на големите системи за сигурност в Европа. За да се пребори срещу спътниците "Астриум" на ЕАДС, "Талес" използва като аргумент, че неотдавна бе купена от компанията производител на сателити "Алкател Аления спейс".

Вече надежден партньор на ЕАДС и "Талес", "Финмеканика" (собственик на "Аления") също няма намерение да остане настрана. Във Франция се чуват слухове за сближаване между "Талес" и "Сафран" (поне за поделението "Сажем дефанс секюрите", "SAGEM Defence Securite"), дори за реализиране на формулата "Талес-ЕАДС", която не успя да бъде осъществена през 2006 г.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.