САЩ и Русия са най-големите износители на оръжия  

11 юни, 2007

Съединените американски щати и Русия са най-големите износители на оръжие за периода 2002-2006 година. Това твърди Международният институт за изследване на мира, цитиран от ДПА и Франс прес.

В разпространения си годишен доклад ползващият се със световен авторитет институт, базиран в Стокхолм, уточнява, че на всяка от двете страни се пада по около 30 на сто от оръжейния експорт за този период.

Най-големи вносители на оръжия за посочения период са били Китай и Индия, а значителни количества са закупили още Израел, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства /ОАЕ/.

Продажбите на оръжия в световен мащаб на стоте най-големи компании в бранша са нараснали с 3 на сто през 2005 година в сравнение с предходната, за да достигнат 290 милиарда долара.

Оръжейният пазар е изцяло доминиран от американските и други западни компании, които са държали дял от 92 на сто през 2005 година - последната година, за която разполага с данни СИПРИ. 40 американски компании, които влизат в челната стотица в глобален мащаб, са реализирали 63 на сто от световните продажби, а 32-те европейски - 29 процента.

За сравнение деветте руски компании, които са сред първите сто в света, държат дял от две на сто. Останалите шест процента се падат на японски, израелски и индийски компании.

Според СИПРИ в политиката на Съединените щати след атентатите на 11 септември 2001 година се проявяват два фактора, които влияят върху развитието на оръжейната промишленост в страната. Първо, поръчките на оръжия от министерството на отбраната са се увеличили заради военните операции в Афганистан и Ирак, и второ, износът е нараснал.

Международният институт за изследвания на мира /СИПРИ/ е създаден през 1966 година от парламента на Швеция като независима фондация.

__________

Всеки жител на Земята е изхарчил 137 евро за оръжие

Световният обем на военните разходи през 2006 година е надхвърлил 1.2 трлн. долара (900 млрд. евро), което прави средно по 137 евро на човек, според годишния доклад на Стокхолмски институт за изследване на мира (СИПРИ-SIPRI). Това е с 3.5% повече от 2005 г.
За последните 10 година разходите за отбрана по земята са се увеличили с 37 на сто, сочи още традиционният доклад на СИПРИ.
САЩ са похарчили 396.2 млрд. евро за въоръжение и отбрана през 2006 г., което е 42% от световните разходи за оръжие.
С бюджет за отбрана от 37.1 млрд. евро Китай за първи път надскача Япония като най-голям клиент в Азия.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.