Бащата на шампанското "Искра" живее с куршум в черепа  

20 юни, 2007

90-годишният проф. Трифон Иванов всеки ден гътва по чаша червено вино

Един от създателите на българското шампанско “Искра” - 90 - годишният проф. Трифон Иванов, живее с куршум в черепа си. Човекът, владеещ тайните на световното винопроизводство, е ранен в далечната 1944 г. на фронта в Унгария. “Категорично отказах на унгарските лекари да ми направят т.нар. трапанация. Знаех, че получилата се кухина няма да се затвори и ще събира гной. Реших обаче, че моят организъм може сам да се пребори с травмата.
Така и стана, въпреки че вътрешното ухо се пълнеше със слуз, доверява спецът, чието амплоа са белите и игриви шампански вина.
Проф. Иванов е един от създателите на Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (ВХВП) Пловдив. Професорът е автор на множество статии и учебника “Технология на виното”. Трудът от над 600 страници, претърпява 4 издания, през септември се очаква неговото 5 издание. За своите 90 години професорът изглежда перфектно. Спазва специална винена диета, тренира тялото си предимно с физически труд в собствения си лозов масив, активно участва по пресконференции, радва се на внуци и правнуци.

ДОСИЕ
81-годишният Кольо Ботев от чирпанското село Димитриево живее 65 години с куршум в мозъка. Той е записан в Книгата на рекордите "Гинес" като човекът, имал най-дълго олово в черепа. Доскоро рекордът се държеше от японец, който получил куршум в главата през 1943 г. Дядо Кольо обаче собственоръчно се прострелял една година по-рано. По онова време младият левент получил сериозни заплахи за живота си, уплашил се и си купил револвер. Пушкалото му се сторило дефектно, той го доближил до ухото си, за да чуе дали щрака, натиснал спусъка и в главата му зейнала рана. След инцидента устата на Кольо Ботев останала изкривена на една страна, но това не попречило на баба Минка да го хареса и вземе за мъж. Въпреки че многократно му било предлагано да се подложи на операция за изваждане на оловото, дядо Кольо упорито отказвал от страх пред хирургичната интервенция.


Китайска баба преживяла 64 години с куршум в главата

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.