Американската армия приема на въоръжение подобрена бронежилетка  

01 юни, 2007

За да подобри индивидуалната защитна екипировка на бойните части, дислоцирани в Афганистан и Ирак, американската армия приема на въоръжение усъвършенствана бронежилетка с подобрени качества.
Новата жилетка, наречена Подобрена външна тактическа жилетка (IOTV), тежи с 1.36 кг по-малко от сега използваната (OTV) и има система за "незабавно освобождаване", която позволява бързо събличане при непредвидени обстоятелства. В първоначалната си конфигурация ОТV съдържа два керамични елемента (плочки), носени отпред и отзад, за да предпазват тялото от стрелкови боеприпаси. Поради нарастващите смъртоносни атаки в Ирак и Афганистан американската армия извърши редица подобрения на тази жилетка, повишавайки не само нивото й на защита, но за съжаление и нейното тегло.
Новата жилетка има по-висок срез в областта на подмишницата, което елиминира нуждата от прикрепване на допълнително защитно приспособление. Също така тя има нов защитен елемент в областта на гърлото, който предлага същото покритие като сегашното привързване, но е по-удобен за използване. Прибавянето на "бързо освобождаване" е основната промяна в общата конструкция на жилетката.
Първоначалната ОТV се отваря отпред, което в някои случаи може да затрудни оказването на първа помощ. Новата конструкция позволява на медиците да отстранят жилетката бързо или да третират ранените войници през отвор на лявото рамо, докато жилетката остава на пациента. Допълнителните подобрения включват джобове и мрежеста подплата за подобряване проветряването на тялото. Новата жилетка е изпитана при стрелба с бойни патрони и е показала много добри резултати.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.