Вълшебният стрелец хванал пушката на 9 г.  

17 юни, 2007

Най-точният стрелец в света Том Кнап направи поредното си шоу в България. Над 1000 зрители се събраха на стрелбище "Диана" край Хасково, за да аплодират своя идол, световен рекордьор по демонстративна стрелба. Той изпробва мерника си, като се прицели по панички, но най-атрактивната част за публиката бе моментът, в който отстрелваше плодове и зеленчуци. Пъпеш, диня, домати, картофи, цветно зеле и дори яйце станаха на пух и прах във въздуха.
Американецът пристигна в Града на Богородица с точността на швейцарски часовник точно в 16 ч, когато бе обявена пресконференцията. Пред медиите Кнап разказа, че за двудневния си престой в страната ни е установил с удоволствие защо по света се разказва за тайната на българската кухня и добротата на хората тук. След като кацна на летище София в петък вечерта, организаторите го заведоха на парти с фолклорна музика в столичната кръчма "Воденицата". Там за първи път
световно-известният стрелец опитал шопска салата
кебапчета и кюфтета. Той обаче не се престрашил да се хване на хорото, защото танцът му се сторил доста сложен.
56-годишният американец спечелва прозвището си Стрелящата звезда още през 1993 г. Тогава щатският "рейнджър" хвърля едновременно с ръка във въздуха 9 асфалтови панички и ги прострелва в полет само за 2,3 секунди. Публиката е безмълвна. Кнап е заподозрян в магия, а една от най-големите оръжейни компании - Benelli - му предлага договор. Вторият световен рекорд идва през 2000 г. Този път оръжието е пушка помпа. Том мята с ръка 8 панички и успява да ги порази в полет, като всеки път презарежда помпата си за убийствените 2,1 секунди. Но това сякаш не стига на мистър Поразяваща ръка и той надминава дори себе си. Поставя трети рекорд на 20 октомври 2001 г. Пред смаяните погледи на стотици зрители Кнап хвърля едновременно 10 панички във въздуха и ги пръсва с 10 отделни изстрела за фантастичните 2,2 секунди.
Точността на американеца се е превърнала в негова професия. Поразяващата ръка прави по 100 спектакъла всяка година. Програмата му е претъпкана и начертана за две години напред. Българите обаче имат уникалния шанс да се насладят на уменията на Кнап. Суперзвездата на демонстрационната стрелба бе предвидил две представяния у нас. Първото шоу бе в спортния комплекс "Диана" в Хасково, а второто e днес в с. Лозен край София.
По думите на олимпийския шампион по спортна стрелба Таньо Киряков това, което Том Кнап прави, се вижда и се случва рядко. То изисква уникално съвършенство и "сливане на човека с пушката".
Американският Вилхелм Тел получил първата си пушка, когато бил на 9 години. "Моделът беше Дейзи 25", спомня си Том.
Имал грозно куче и пушка - мечтата на всяко момче
Минусовите температури през зимата в Минесота не му попречили да прекарва по цели дни в гората с оръжието. След две-три години баща му му купил пушка "Стивънс" 12 калибър. Детето успяло да се нарани леко. Загриженият татко го посъветвал да остави оръжието, докато порасне, но момчето не го послушало. До ден днешен. 25 години Том работил в паркова служба. Веднъж по телевизията попаднал на стар запис, в който стрелец рекламирал пушки. Идеята му се сторила много добра и решил да възобнови тази традиция. Разпратил писма до много оръжейни компании. Фирмите обаче му отговорили, че рекламират в пресата и нямат пари за телевизионни клипове. Той обаче не се отказал. Казал им, че сам ще се свърже с телевизиите, ще прави шоу с пушки, а компаниите ще плащат на него на много по-ниски тарифи. Направил няколко кратки репортажа в местните телевизии, които се оказали много успешни. Веднага получил предложение от "Федерал" да го снабдяват с боеприпаси, за да ги рекламира. Три години по-късно от "Уинчестър" предложили по-добра оферта. А през 1993 г. подписал договор със сегашния си рекламодател Benelli. Ангажиментите му били толкова много, че
напуска работата си като парков служител
и се отдава изцяло на стрелбата. Вече 15 години прави зрелищни спектакли по цял свят. Изстрелва по 50 хиляди патрона на година. "През цевта ми годишно минава стойността на една къща", шегува се Том. Само в рамките на едночасово шоу изхабява по 250 патрона. Когато не шашка хората с уменията си на стрелец, Кнап се занимава със семейството си. "Във вторник извеждам кучето, в сряда целувам жената, а в четвъртък кося тревата", шегува се американецът. Има двама внуци, на 8 и 10 години. Хлапетата са наследили от дядо си любовта към пушката. "Имат Benelli 410 калибър и стрелят с нея по гризачите в двора", споделя гордият Том Кнап.
"Когато стана твърде стар и дебел за шоумен, ще заработя като инструктор по стрелба", заканва се мистър Поразяваща ръка.

Александра Златинова
Красимира Славова
standartnews.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.