28 юни: В Сараево е убит Франц Фердинанд  

27 юни, 2007

На 28 юни 1914 г. в Сараево са убити престолонаследникът на Австро-Унгария ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София, което става повод за избухването на Първата световна война. Убиецът - Гаврило Принцип, е член на младежката революционна организация "Млада Босна", бореща се за отхвърляне на властта на Виена в Босна и Херцеговина. В покушението пръст има и сръбската тайна организация "Църна рука", снабдила с оръжие и бомби атентаторите.

Франц Фердинанд решава да посети Сараево в деня на св. Вит, който в Босна и Сърбия се отбелязва като Видовден и е важен празник, и това допълнително раздразва националистите. Същия ден престолонаследникът и съпругата му трябва да отбележат 14-ата годишнина от сватбата си. Покушението е сериозно планирано и по улиците на Сараево, където трябва да мине процесията на престолонаследника, са разположени седем потенциални убийци.

В 10.15 ч. кортежът от четири коли минава покрай първия - Мехмед Башич, който обаче се отказва да стреля, тъй като не може да вземе Франц Фердинанд на мушка. Минути по-късно вторият - Неделко Чабринович, хвърля бомба, но уцелва друга кола от кортежа, като ранява няколко души. При настаналия хаос останалите атентатори се разбягват, тъй като решават, че бомбата е убила ерцхерцога. За негово нещастие колата му преминава покрай последния от тях - Гаврило Принцип, който разпознава Франц Фердинанд и решава да стреля.

Един от куршумите уцелва София в стомаха, друг - принца в гърлото. Двамата умират от раните си малко по-късно в резиденцията на губернатора. Принцип опитва да се самоубие, но е заловен, както и някои от другите атентатори. По време на процеса един от обвиняемите - Данило Илич, разкрива целия заговор, включително и факта, че оръжията са получени от Сърбия. Австро-Унгария ултимативно иска от Белград да изпълни няколко крайно тежки условия, част от които сръбските власти не приемат, и това води до избухването на Първата световна война. Тя започва точно месец след убийството в Сараево - на 28 юли. Смъртоносният куршум се пази в музей в двореца "Конопище", близо до град Бенешов в Чехия.

Още за атентата и за оръжието на убиеца (от pishtov.com)...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.