С 400 000 долара от САЩ нарязахме стари оръжия  

25 юни, 2007

С $ 400 000 дарение от САЩ в заводите на “Терем” у нас е унищожено голямо количество стари оръжия и боеприпаси, съобщиха вчера от военното министерство. От 2001 г. досега Вашингтон ни е предоставил безвъзмездно $ 2,6 млн. за нарязване на ненужните арсенали. С парите са ликвидирани около 80 000 броя малки оръжия и над 6000 тона боеприпаси. Специалистите изчисляват количеството стари боеприпаси у нас, трупани с десетилетия през годините на студената война, на около 57 000 т.
“Става дума за всички видове снаряди, зенитни ракети, авиационни бомби, мини, които се използват в пехотата и военно-морския флот и др.”, обясняват военни.
Годишно обаче ненужното оръжие нараства с около 6000 т заради редуциране на армията и въоръженията. “С предсрочното закриване на поделения заради професионализацията на армията, процесът ще се ускорява още повече”, казаха от МО. Ненужните оръжия се съхраняват в складови бази, за чиято поддръжка и охрана ведомството харчи годишно 6,5 млн. лв. „Това са т. нар. непечеливши боеприпаси, които не могат да се продадат и от тях не може нищо да се извлече, за да се изтъргува", обясниха експерти.
Единственият изход е пълното им унищожаване. Това става обаче чрез специални съоръжения каквито България няма. Цената само на една такава система е 30-40 млн. евро. Ако МО ги осигури трябва да обяви търг със западни фирми за доставка на инсталацията.
Във военния завод в Костенец е започнал монтаж на установка за унищожаване на барут. Уникалната разработка е на български учени и се финансира от МО. Стойността на проекта е 250 000 лв. Чрез инсталацията извлеченият барут от бомбите се обработва и се превръща в тор за селското стопанство. Единственият проблем е, че инсталацията е с малък капацитет.

Изпрати публикацията по електронната поща


2 коментара: to “ С 400 000 долара от САЩ нарязахме стари оръжия

  • Анонимен
    04 юли, 2007 20:16  

    Ми много просто - въпросните боеприпаси да се изразходят с учебна цел от действащата армия и запасняците, ако се свикват такива. по- ефтино е да плащаш надник на някой, който да се обучава в рамките на патакламата, отколкото да се разглобяват при еконормативи и стандарти на ИСО стари патрони и гранати

  • Анонимен
    05 юли, 2008 23:13  

    е да ама все пак някои боеприпаси като ракети и прочие не може да се упражняват с тях за учебни цели...

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.