Стрелби с лък привличат авантюристите  

30 юни, 2007

Колкото и ексцентрични да изглеждат на пръв поглед състезания като вадене на таралеж от кутия, в историята има много други примери, в които хората се надпреварват да доказват своята изобретателност. Така например стрелбата с лък дълго време не е била нищо повече от начин за прехрана.
Археологически свидетелства от преди 5000 г. пр.н.е. обаче сочат, че древните египтяни са се забавлявали със стрелба и тя съвсем не е била само начин за осигуряване на обилна трапеза.
Надпреварата с лък се възприемала като ексцентрично забавление и през средновековието, когато само изнежени аристократи можели да си позволят подобно пилеене на време и средства. Тъй като този каприз не бил невъзможен за западноевропейските феодали, за тях не било трудно да развият странни умения - като например да стрелят, докато едновременно се завъртат назад на седлото.
Преди повече от хилядолетие това се е приемало за толкова ексцентрично занимание, колкото днес - носенето на чували с въглища. През последните години все повече нашумяват възстановките на стрелби с лък по начина, по който са правени преди повече от неколкостотин години. Състезателите обличат костюми, идентични с тези на епохата, и изпробват своята бързина и точност.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.