САЩ изучават израелска система за борба със снайперисти  

14 юни, 2007

Израелската фирма Rafael очаква да получи своята първа правителствена поръчка за системата за откриване на снайперисти, която, както твърдят разработчиците, може да даде необходимата информация за целта за по-малко от 10 секунди.

Системата се използва в Израел от 2005 година и е известна като Spotlite Mk2. В системата е заложен принципът „един изстрел – едно поразяване на целта”. Системата съдържа електрооптични датчици и специално разработен алгоритъм за откриване, дислокация и индентификация на вида стрелково оръжие. След откриването данните веднага се предават в подразделението за борба със снайперистите. Противников снайперист може да бъде унищожен на разстояние по-голямо от 1 км.

По време на изпитания системата е успяла да унищожи няколко снайпериста едновременно. Според специалисти ефективността на системата е близо 95%.

Системата Spotlite Mk2 е показала своите възможности и в бойни условия. Тя е била използвана по време на антитерористични операции в сектора Газа и Западния бряг, а също и против силите на Хизбула в Ливан.

Засега фирмата Rafael очаква да получи поръчка от правителството на САЩ. Системата Spotlite Mk2 може да бъде развърната като стационарно средство за поддръжка на боя на ниво взвод, рота и батальон.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.