България въоръжавала бунтовниците от ФАРК?  

10 май, 2008

Бунтовници от движението “Революционни въоръжени сили на Колумбия” (ФАРК) са се снабдявали с оръжие от България и други страни от Източна Европа. Това твърдят, че са разкрили, колумбийските власти, след като иззеха компютрите на втория в йерархията на организацията Раул Рейес при атака на правителствената армия на територията на Еквадор, предаде онлайн изданието на испанския в. “Ел Паис”.

Откритията сочат, че Венецуела е свързващото звено между бунтовниците и търговците на оръжие в Източна Европа. Тя е имала особен принос при уреждането на сделки за закупуването на ракети земя-въздух, с които да се свалят колумбийски самолети. Американските сили за сигурност разполагат с информация, че 7 700 автомати Калашников AK-47 и ракети SAM Strela II идват от България.
На 6 март Виктор Бут, един от най-влиятелните търговци на оръжие в света, бе задържан в Тайланд. Той бе пристигнал там да преговаря за закупуването на 100 руски ракети земя-въздух (SAM) за ФАРК. Шест месеца преди това сириецът Монзер ал-Касар бе задържан в Мадрид по същата причина.

В компютъра на Рейес е намерен имейл от 8 февруари 2008 г., в който бунтовникът Иван Маркес обяснява, че сътрудници на венецуелския президент Уго Чавес преговарят с властите в Беларус за закупуване на оръжия. “Приятелят от Беларус ще изпрати пакета чрез черния пазар, за да избегне проблемите. На 17 този месец ще пристигне в Каракас високопоставен представител. Анхел ни помоли да сме там, за да се срещнем лично с него”, се казва в съобщението. Анхел е псевдоним на Уго Чавес, а “приятелят” е Виктор Шейман, секретар на Съвета за сигурност на Беларус, твърдят експертите, анализирали информацията.

Доставките са ставали благодарение на съседни страни. В това число е не само Венецуела, но и Еквадор и Никарагуа, твърдят колумбийските власти. Те признават, че друга основна причина за доброто въоръжение на ФАРК е и корупцията в армията.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.