Планетата натъпкана с оръжия  

20 май, 2008

Военните разходи вече надхвърлят рекордните $1200 млрд.
В света, който тръпне в очакване на задаващата се икономическа рецесия, единствената индустрия, на която изобщо не є пука от нея, е военната. Защото попътен вятър сега духа само в нейните платна, при това той е доста по-силен от времето на студената война. И съответно планетата е много по-натъпкана с оръжия, отколкото бе преди по-малко от 20 години. Според последната неофициална информация на специализираните служби на ООН на Земята вече се харчат годишно за отбрана над 1200 милиарда долара. Една четвърт от тази цифра, или 300 милиарда долара, отиват за закупуването на нови танкове, на нови свръхмодерни самолети, на всевъзможни технологични дяволии, които
убиват по-добре и по-масово
При това производството им процъфтява не само в САЩ, но и в Европа, и в Азия, и в Латинска Америка.
"А когато рухна Съветският съюз, надпреварата във въоръжаването спря и научните изследвания за производството на ново поколение оръжия бяха изоставени", обясни пред в. "Кориере дела сера" командвалият неотдавна мисията KФОР в Косово генерал Фабио Мини. За популярния военачалник развихрилите се отново със страхотна сила производство и търговия на оръжия са следствие от избора на САЩ и НАТО да отговорят на международния тероризъм с няколко истински войни.
За генерал Мини това е голяма грешка, тъй като тероризмът е можело да бъде победен по-бързо и ефикасно с инструментариума на разузнаването, без да се стига до скъпоструващата надпревара във въоръжаването, която се появява съвсем закономерно след пренебрегването на далеч
по-евтините шпионски операции
и веднага определя като свой приоритет използването на научно-техническите постижения.
Съвсем в унисон с тази тенденция е например сключеният през февруари договор между ВВС на САЩ и концерна Boeing за инсталирането върху американските изтребители на устройство за лазерен лъч, който е в състояние да унищожи за секунди противников самолет. Според италианския генерал на лазера залага и презокеанският оръжеен гигант Northorp Grumman, чиито шефове смятат, че всесилният лъч ще замени съвсем скоро тактическите ракети. Представители на конкурентната компания Raytheon Missile Systems пък вече говорят за смъртоносни микровълнови оръжия, за унищожителни електромагнитни залпове, за "пушки" с куршуми от високочестотна енергия, превръщащи целта в изпарения, и за други чудесии. Тоест все неща, които звучат малко познато по простата причина, че сега военната индустрия се "вдъхновява" от постиженията на цивилната наука, а не обратното, както бе в недалечното минало.
В оценките си за оръжейните разходи по света медиите в големите столици на Западна Европа са единодушни, че
най-големият "прахосник" са САЩ
По простата причина, че сега Вашингтон отделя за отбрана 4,7 на сто от брутния си вътрешен продукт, или колосалната сума от 528,7 млрд. долара.
Що се отнася до страните от Европейския съюз, то този процент в тях е средно 1,8, като "първенец" е Великобритания с 2,4 на сто (59 млрд. долара), следвана от Франция - 2 на сто (53,1 млрд.), и Италия - едно на сто (29,9 млрд.).
През 2006 година Съединените щати са похарчили за нови оръжия 141 млрд. евро, докато членуващите тогава в ЕС 25 страни, взети заедно - едва 39 млрд. За да се добие представа за разходите на САЩ за отбрана, е достатъчно да се припомни фактът, че Вашингтон "издържа" цели 12 самолетоносача. Всеки от тях е като градче с пет хиляди жители, а последният "Рейгън" е дълъг колкото три футболни игрища. Тези острови от метал обикновено плават в компанията на десетки бойни кораби за поддръжка, като така оформената бойна група е в състояние да предприеме унищожителни атаки в която и да е точка на света. Разбира се, това "удоволствие" струва страшно много пари, но те ще продължават да се харчат и нещата няма да се променят дори когато през следващия януари Джордж Буш напусне политическата сцена на САЩ. Отсега е ясно, че ако в Белия дом се настани републиканецът Джон Маккейн, към въоръжените сили ще продължат да текат реки от долари. Но същата "участ" очаква военните и ако президент стане демократ - Хилъри Клинтън вече обеща "експанзия и модернизация на военния сектор", а Барак Обама е убеден, че личният състав на сухопътните войски трябва да бъде увеличен с 65 хиляди човека, а този на морската пехота - с 27 хиляди души. Така че и при когото и да е от двамата разходите за отбрана ще растат стабилно.
Както между впрочем става и в Русия, където по личното настояване на Владимир Путин тази година отбранителната индустрия би трябвало да погълне някъде към 40 млрд. долара. Но тъй като Москва храни амбиции да си върне съвсем скоро позагубената роля на основен играч на международното поле, тя е изготвила мащабен и скъпоструващ план за постигането на тази цел. Той трябва да бъде изпълнен до 2020 г. и включва приемането на въоръжение на
нови невидими бойни самолети
от типа Stealth, на нови поколения унищожителни ракети, подводници и конвенционални въоръжения.
Черешката върху отбранителната торта на Русия би трябвало обаче да станат разработваните усилено във военните институти т. нар. термобарични оръжия. Според специалистите те представляват убийствена смес от експлозиви и горивни материали, получена след обработка на изходния материал на ниво атоми.
В сектора на високите технологии отдавна се е хвърлил и Китай, който оповести в началото на март, че тази година военните му разходи ще надхвърлят 58 млрд. Долара, или със 17 на сто повече от 2007 г. Все пак по всеобщата оценка на военните специалисти Русия и Китай не са в състояние да се съревновават със САЩ. Що се отнася до нововъведенията в отбранителната сфера, то според сметките двата колоса са изостанали поне с 20 години и в обозримото бъдеще могат да играят само регионална роля. Косвено доказателство за това изоставане е отказът на Индия да използва повече съветски и руски оръжия и пренасочването є към американския пазар. Очакванията са, че през следващите 5 години тя ще похарчи там за нова военна техника 55 млрд. долара, включително за 126 свръхмодерни бойни самолета.
При така натъпканата с пушки и барут Земя съвсем закономерен е въпросът какво ще стане, ако някой запали фитила на големия конфликт? Ами нищо чудно планетата да се подпали и да изгори като звезда. Има обаче надежда това да не се случи, стига военното съперничество между държавите да се изнесе в космоса. На миналия 21 февруари САЩ съвсем мирно свалиха свой разузнавателен спътник, който им се бе изплъзнал от контрол. Да, ама
Китай и Русия протестираха
защото според тях американците просто били проверили дали антиспътниковите им оръжия са надеждни. Операцията се оказа успешна, а военните спецове обясниха, че при евентуална световна война победата ще бъде за този, който успее да унищожи пръв спътниците на противника. Защото, останал без "очи" и "уши", той ще може единствено да се предаде.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.