Над сто страни се споразумяха да прекратят използването на касетъчни бомби  

30 май, 2008

Дипломати от 109 страни се споразумяха да прекратят използването на касетъчни бомби в следващите осем години, предадоха световните медии в четвъртък. Решението беше взето, след като Великобритания обяви официално, че ще унищожи резервите си от този вид бомби. В договора за касетъчните бомби очаквано не фигурират обаче такива страни като САЩ, Русия и Китай, които се явяват най-големите производители на подобен род оръжие.

САЩ вече няма да могат да съхраняват такива оръжия в базите си в Обединеното кралство, след като британското правителство предложи международна забрана на предизвикващите полемика опасни оръжия. Британският премиер Гордън Браун вчера определи конвенцията за глобалната им забрана, която ще бъде официално подписана в Осло през декември, като "огромен успех”. Браун допълни, че правителството му ще положи усилия новата конвенция да получи възможно най-голяма международна подкрепа. Той изрази увереност, че постигнатото споразумение съответства на интересите и ценностите на Великобритания и ще направи света по-безопасен.

Участниците в международната конференция в Дъблин до последния момент уточняваха доколко военнослужещите от страните, подписали конвенцията, трябва да "си сътрудничат" с колегите си от неподписалите страни, на първо място САЩ. Миналата седмица САЩ заявиха, че конвенцията ще изложи на риск участието им в съвместни мироподдържащи и спасителни операции, тъй като повечето американски военни подразделения имат касетъчни бомби в своя арсенал.

Поради големия обсег на поразяване, този вид бомби са едни от предпочитаните при воденето на военни действия. Голяма част от по-малките бомби, на които се разпръсква основната бомба, не избухват и много често биват активирани от случайни цивилни граждани. Така в следвоенния период в Ливан от подобни бомби са загинали 200 души, а също толкова са жертвите и в Косово и Ирак.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.