Национална програма "Да оцелееш"  

15 май, 2008

Националната програма "Да оцелееш" е създадена през 1996г. по идея на Томо Борисов, собственик и управител на "Секюрити Група Алфа". Програмата е предназначена за широк кръг хора - представители от всички възрастови и социални групи с акцент върху психологическите и социалните предпоставки на самозащитата като част от ежедневието на съвременния човек. Сред приоритетите й е обучаването на деца и гарантирането на тяхната сигурност. Акцентира се върху превантивните мерки срещу противообществените прояви и неправомерните действия на недобросъвестни граждани. Националната програма цели предоставянето на знания, практически умения и поведенчески навици и нагласи за адекватни действия при екстремални ситуации.
В програмата участват утвърдени експерти и преподаватели, които осъществяват запознаване и обучение по основни познания за правата на гражданите с акцент върху правата при самозащита; техники за самозащита, поведенческа психология, оръжезнание, криминалистика, безопасност на движението по пътищата, противопожарна подготовка, медицинска подготовка, противодействие на тероризма и ограничаване последиците от терористични действия, природни бедствия и редица други.
Националната програма “Да оцелееш” подготвя гражданите да оказват пълно съдействие на усилията на всички държавни органи, които допринасят за осигуряването на обществения ред и повишаване сигурността, както и при осъществяване на превенцията и профилактиката в тази насока от органите на МВР.
През месец октомври 2003г. е учреден Алфа "Клуб "Да оцелееш" като част от Националната програма. Членове на Клуба са видни български и чуждестранни специалисти, които съдействат за подобряването на знанията за самозащита на българските граждани. Техните усилия са подкрепени от изявени представители на професионалните гилдии у нас, интелектуалци, журналисти, политици, бизнесмени.
Сред приоритетните форми на обучение на гражданите са семинарите, разгърнатата издателска дейност, широкото партньорство с медиите, дискусионните форуми и изложенията.
До момента по програмата са обучени над 6000 души на възраст от 6 до 65 години - деца, ученици, граждани, журналисти, бизнесмени. При сформирането на групите и определянето на продължителността на обучението се прилага индивидуален подход към всеки кандидат, отчитайки неговите специфични нагласи и конкретни проблематични нужди.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.