Ловни карабини на нашия пазар  

20 май, 2008

Напоследък се наблюдава повишен интерес от българските ловци към ловните карабини. Като консултант в ловно-рибарски магазин често ми се налага да отговарям на едни и същи въпроси, свързани с тях, и затова ще се опитам да запозная читателите с отговорите на по-голяма част от тях.
Марлин 336 CS
Системите, на базата на които се изработват ловните карабини, са няколко: със затвор към спусковата скоба - т. нар. "Lever Action", с болтов затвор, полуавтоматични, тип помпа, чупещи се, по подобие на ловните гладкоцевни пушки.
Карабините, които се зареждат с помощта на лост, прикрепен към спусковата скоба (с-ма Lever Action), са рядко срещани на българския пазар. Повечето от нас са ги виждали в уестърните, в които те непременно се използват. Българският ловец притежава обикновено карабина "Марлин 336" кал. 30-30. Оръжието е много компактно и маневрено и при определени навици на стрелеца отстъпва по скорострелност само на самозарядните карабини. Това се отнася за всички карабини "Lever Action". Дължината на "Марлин" е 98 см, на цевта 51 см, магазинът побира 6 патрона, а теглото на оръжието е 3,2 кг. Причината този тип карабини да не бъдат разпространени в България е тази, че се произвеждат отвъд океана и вносът им е доста проблематичен, а и обикновено се изработват в калибри, популярни на американския пазар.

Щаер Манлихер Скаут
Най-разпространени не само у нас, а и по света са карабините с така наречения болтов затвор. Почти всичките използват в чист или преработен вариант система "Маузер" от 1898 г. При нея със завъртането на затвора около оста му и при движението му назад се изважда празната гилза (или неизстреляният патрон), а при обратното движение се вкарва нов патрон в цевта, взвежда се ударникът и се заключва затворът. Някои фирми произвеждат карабини с болтов затвор, който се движи само напред и назад, без да се завърта около оста си. Такива са "Браунинг Ацера", "Маузер М96", "Хайм СР 30", "Блазер Р 93". Но най-разпространени си остават карабините, произведени по класическата схема. Най-достъпни са карабините на "Збройовка-Бърно" - моделът М 98. Оръжието е произведено по класическата схема на "Маузер М 98" в калибър 7 х 64; .270 Win.; 30-06; 7 Rem.mag.; 300 Win.mag. Магазинът побира 3 или 4 патрона в зависимост от калибъра, дължината на цевта е 605 мм, а теглото на оръжието 3,3 кг. Произвеждат се в два варианта: стандарт и лукс.

Беркут - 2M1
За по-заможните български ловци интерес представлява производството на фирмата "Щаер - Манлихер". Австрийците произвеждат оръжие отпреди повече от 100 години, така че високото качество на оръжията им не може да изненада никой. Карабините "Щаер" се произвеждат в почти всички извести европейски и американски калибри, като се започне от 223 Rem. до 9,3ґ62 и 8ґ68. Карабините са с дължина на цевите от 51 и 60 см за обикновените калибри и 65 см за вариант "Магнум". Най-интересният модел на фирмата е "Щаер Манлихер Скаут". Оръжието се произвежда с изцяло синтетични приклад и ложа, обикновено в сив или черен цвят. В приклада е поместен резервният пълнител. Предната част на полуложата е изработена от две части, които могат да се отварят напред и по този начин служат за двунога, като така се постига по-добра опора за оръжието и оттам се подобрява точността му. Произвежда се в два калибъра - 223 Rem. и 308 Win. Общата дължина на карабината е само 98 см, а на цевта - 48, 5 см. Отгоре са монтирани мерник и мушка, които се прибират в специални легла, когато не се използват, както и специална база за монтиране на оптически мерник.
Самозарядни карабини "Бар II" и "Бар II Лайт" на "Браунинг"
Друг интересен модел е "Про Хънтър" на същата фирма. Това е оръжие за професионален лов със специално оформени приклад и ложа от устойчива на удари и лоши атмосферни условия пластмаса. Оръжието се произвежда във всички стандартни за фирмата калибри и дължини на цевите 51 или 65 см.
Повечето фирми предлагат различни видове ложи за своята продукция. Обикновено това са стандартни - дървени и синтетични, а по поръчка - и с луксозна дървесина. Спорен е въпросът, кой вид е за предпочитане. Оръжие с дървен приклад и ложа е по-красиво, но пък синтетичният е по-практичен.
Някои фирми, като "Блазер" и "Зауер" например, предлагат и сменяеми цеви за своите модели. По този начин ловецът свиква с едно и също оръжие, сменяйки цевите има и различни калибри, а излиза и по-евтино, отколкото за всеки калибър да се купува съответно отделна карабина.

Друг вид карабини, които се намират на българския пазар, са самозарядните. Те работят на принципа на свободния затвор и газоотводен принцип.
Със свободен затвор работят единствено карабините кал. 22 с периферно възпламеняване. Всеки друг калибър е твърде мощен за оръжие, работещо по този начин. Най-популярните са "ZКМ 611", "CZ 511" и "Марлин". От тези модели безспорно най-интересен е "ZKM 611". Карабината се произвежда в калибър 22 магнум. Цевта е дълга 52 см, общата дължина на оръжието е 97 см, а теглото - 2,8 кг. Пълнителите са съответно за 6 и 9 патрона. Интересна особеност на карабината е, че с помощта на един болт тя се разглобява на две почти еднакви части, което я прави удобна за транспортиране.
От карабините, които работят на принципа на отвеждане на барутните газове, на българския пазар могат да се намерят моделите на "Браунинг", както и руските "Беркут" и "Тигър". Самозарядните карабини "Браунинг" са може би най-добрите в своя клас. Все пак именно тази фирма е измислила този вид оръжие. Предлагат се в два основни варианта: "БАР II" и "Бар II Лайт". Разликата в двата варианта е в теглото на оръжието. "БАР II" тежи около 3,5 кг, а "БАР II Лайт" - около 3,1 кг. Калибрите са 270 Win.; 308 Win.; 30-06; 7 Rem. mag.; 300 Win. mag. Предлага се и калибър 338 Win. mag., но само за по-тежките версии заради по-силния откат. Прикладите и полуложите могат да бъдат дървени (стандартно или луксозно изпълнение) или синтетични (моделът "Сталкер"). Синтетичният вариант е от специална материя, която не позволява ръцете да се пързалят, а на пипане е като гладко кадифе. Главите на карабините могат да бъдат черни, черни със сребърни вложки или бели с гравюра. За препоръчване е магнум моделите да бъдат оборудвани с БОСС система (балистично оптимизиране на стрелковата система), която намалява чувствително отката, но повишава сериозно звука при изстрела, а и вдига цената на оръжието с около 300-350 евро.
Другите самозарядни карабини, които могат да се намерят на българския пазар, са руските "Тигър" и "Беркут". За карабините "Тигър" е писано много и за тях съвсем спокойно може да се подготви отделна статия, но за карабината "Беркут" много малко се знае. Оръжието е произведено от ЦКИБ - СОО (Централно конструкторско-изследователско бюро за спортно и ловно оръжие). Фирмата произвежда оръжие само в дребни серии и по поръчка на организации, което предопределя и високото качество на продукцията. Много руски ловци и до ден днешен не познават продукцията на тази фирма. Карабината е в калибър 7,62ґ54. Аз имах удоволствието да я държа в ръцете си и ми направи много добро впечатление с изключителната си компактност и високо качество.

Това в общи линии са моделите карабини, които се срещат най-често по рафтовете на оръжейните магазини. Много от ловците робуват на заблудата, че от две карабини с еднакъв калибър по-мощна е тази с болтов затвор пред самозарядната. Според тях причината е, че част от барутните газове се похабяват за презареждане. Истината е, че процесът на презареждане започва след като куршумът е напуснал цевта и това важи за всички оръжия, които работят на този принцип, и по този въпрос може да се намери информация във всеки учебник по балистика.
Карабините тип "помпа", както и чупещите се, се срещат толкова рядко, че са по-скоро екзотика за българския лов, която не е предмет на тази статия
Мирослав Пиралков, gunstrading.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.