Звън у дома от... бойното поле  

10 май, 2008

На повечето хора им се е случвало да предизвикат инцидентно телефонно обаждане, когато простичкият интерфейс на GSM-а пренабере последния набран номер. И неведнъж сте чували необичайни истории за подобна случка в неподходящ момент.
Но хроникьорът Джеф Нолан разкрива една крайна ситуация в сайта techdirt.com. Американски войник в Афганистан случайно набрал номера на родителите си в Орегон в разгара на сражение с бунтовници. Войникът притиснал апарата в “Хамър”-а си и звъннал... у дома.
Родителите на войника не си били вкъщи, но съобщението се записало на гласовата поща, като се чували изстрели, многобройни клетви и виковете на сина за проблемите с оръжието и за нуждата от още амуниции. Най-лошото е, че обаждането било преустановено, след като друг войник извикал "Пазете се – РПГ!" (ръчен противотанков гранатомет).
Както можете да си представите, родителите на момчето изпаднали в ужас, но накрая успели да се свържат със сина си, който казал, че е малко объркан от цялата история. И така, поуката е една: не забравяйте да активирате функцията за автоматично заключване на клавиатурата на мобилния си телефон, особено ако сте на… фронта.
Случката предизвика ожесточена дискусия. Сред най-обсъжданите теми е въпросът дали изобщо войниците имат право да носят мобилните си телефони по време на битка и това не ги ли излага на допълнителен риск.
Настоящ войник от щатската армия твърди, че когато отиват да патрулират, военните взимат със себе само най-необходимото – тук не се включват клетъчните телефони. Друг от коментарите допълва колко нелепо би било за войниците да се промъкват в засада, за да изненадат врага, и да им зазвънят мобилните апарати.
Участник във форума под статията твърди, че е чувал за използването на мобилни телефони като полеви способ за запазване на персоналните комуникации от британските пехотни части в Афганистан. На фронта те се справяли по-добре без радиостанции.
“Ако става дума за редовен патрул, войникът не би трябвало да носи телефона и техническите проверки щяха да го открият”, твърди друг от коментаторите.
“Когато чух новината, помислих, че става дума за видеоигра. Ако това е човек, който току-що се е събудил и е включил телевизора, той би решил, че пускат нов филм. Тъжно е, че сме станали толкова безчувствени”, констатира един от форумистите.


Afghanistan Firefight Heard On Voice Mail

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.