Оръжейни босове решават US президентa  

25 май, 2008

Всеки, който е гледал поне един уестърн в живота си, знае, че в САЩ навремето оръжието е решавало кой е правият в спора. Странно е обаче, че и днес точно оръжието определя живота на модерната страна и дори е решаващо за това кой да я управлява.

За изключителното влияние на Националната оръжейна асоциация NRA върху президентските избори разказва кореспондентът на сп. "Шпигел" Грегор Шмиц.

Много от политолозите и политическите стратези постоянно отчитат въздействието върху политиката на най-голямата и влиятелната лобистка организация - Националната оръжейна асоциация NRA, в която членуват четири милиона души. Нейната сила се прояви и на изборите през 2000 г.

Тогава Ал Гор загуби срещу Джорж Буш, защото той се застъпи да се ограничат оръжията. Това му донесе крах в щатите Западна Вирджиния и Охайо, където подобни мисли са ерес.

Националната оръжейна асоциация NRA е основана през 1871 г., малко след Гражданската война в щатите, с цел офицери да подобрят лошите стрелкови умения на войниците. Оттогава NRA се е развила до най-авторитетния и определящ фактор за правото да се притежава оръжие, гарантирано във втория допълнен член от американската конституция.

Оказва се, че точно това право се приема и до днес в САЩ като равнозначно с гражданската свобода и част от изконните американски ценности. И затова исканията за ограниченията върху оръжието могат да провалят всеки кандидат за президент.

"В крайна сметка всичко е въпрос на свобода. Демократите няма да ви помогнат, ако бъдете нападнати", коментира висшият шеф от оръжейната асоциация Уейн Лапиер. Всяка година организацията провежда панаир на оръжието, на който на семинари се чуват мислите на оръжейното лоби за политиката. На тазгодишния в Луисвил до Лапиер е инсталиран екран, на който се появяват образите на враговете на "свободата" - Тед Кенеди, Хилари Клинтън, Барак Обама.

Колко е влиятелна организацията говори и това, че за седем месеца е привлякла 100 000 нови членове. Затова и политиците внимават как се отнасят с нея. Малко преди изборите през 2000 г. 750 000 протестираха във Вашингтон срещу прекалено либералните закони за оръжието. Но след неуспеха на Ал Гор дори демократите се отдръпнаха от тази тема

А в сегашната кампания гледат да я заобикалят.

Кандидатът за номинация на партията Барак Обама направи гаф в тази област, която добре дойде на републиканците. Забележката му, че бели избиратели обичат оръжието, защото са озлобени, веднага бе подета като рефрен от тях. Бившият съветник на Буш Карл Роув заяви на митинг: "Това не сте го знаели, че отивате на лов само от неудовлетвореност. Аз обаче съм огорчен и отивам на избори". Друг вече бивш кандидат за номинация на републиканците Майк Хъкъби също се присмя на Обама. По време на речта му се чува трясък от падащ предмет. Хъкъби реагира с: "Това беше Обама. Някой е насочил срещу него оръжието си и той се хвърли от страх на земята".

Страхът от влиянието на Националната оръжейна асоциация накара и кандидатът на републиканците Джон Маккейн да промени много от позициите си. Сенаторът от Аризона протестираше преди срещу неконтролираната продажба на оръжие по панаири и срещу голямото влияние на парите на лобистите от асоциацията. Но се сети, че иска да става президент, и смекчи позициите си. Сега той просто настоява за разумни проверка при закупуването на оръжие, "за да не могат децата да се убиват по улиците на Чикаго". Той започна да използва темата, за да атакува постоянно демократите. "Ако Клинтън или Обама бъдат избрани, правата за носене на оръжие, ще са в опасност, приятели мои", каза той на един от митингите и иронизира, че Обама дори не знае дори с какво оръжие се ходи на лов.

Истината е, че за оръжейното лоби дори Маккейн е твърде либерален

"Той обаче е най-малкото зло. При демократите трябва да треперим всеки миг, че ще отнемат оръжието ни", казва висш лидер от асоциацията.

Обама няма никакъв шанс да бъде подкрепен някога от оръжейното лоби. Някои политолози се питат дали тогава той има шанс да стане президент, защото Националната оръжейна асоциация отразява един широко разпространен манталитет. Според статистиката около 40 на сто от всички американски домакинства разполагат с оръжие. 30 000 годишно са жертви на стрелби. Забраната за носене на особено големи калибри оръжия изтече, но не бе удължена от Конгреса, а върховният съд може това лято да вдигне забраната за столицата Вашингтон.

Кореспондентът на сп. "Шпигел" цитира и един от посетителите на изложението на организацията в Луисвил, който от двадесет години ходи всеки ден на работа с оръжие, защото така се чувства сигурен. "Ако всеки ученик или студент можеше да носи оръжие, не биха се случвали тия масови убийства в училищата, защото лудите щяха да бъдат спрени на място".

Диана Динева, varnacity.info

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.