Чaвес купува оръжия за 2 милиарда долара от Русия  

12 май, 2008

Венецуелският президент Уго Чавес ще купи оръжия за около 2 милиарда долара по време на посещението си в Русия, съобщава в днешния си брой вестник „Комерсант“.
„Уго Чавес ще посети Москва в края на май, за да подпише ново руско-венецуелско споразумения за военно и техническо сътрудничество“, пише изданието, цитирано от Франс прес. Венецуелският лидер и новият руски президент Дмитрий Медведев се договориха през март по време на телефонен разговор да си разменят посещения.
„Договорите с Венецуела очевидно ще бъдат първата голяма военна сделка, подписана при президентството на Дмитрий Медведев“, констатира „Комерсант“, добавяйки, че неговият предшественик Владимир Путин е отделял специално внимание на военното и техническо сътрудничество, както и на международните отношения.
По време на двата мандата на Путин износът на руско оръжие се увеличи от 3,68 милиарда долара през 2000 г. до около 7,5 милиарда за миналата година, припомня вестникът.
Венецуелският президент обяви също, че страната му ще купи китайски бойни тренировъчни самолети, предаде Ройтерс.
През последите години Чавес купуваше интензивно оръжия и изтребители. Вашингтон го обвинява в превъоръжаване, което може да дестабилизира региона. Венецуела и Китай подписаха в петък договор за изграждане на рафинерия на китайска територия като част от по-голям план за намаляване на зависимостта на Венецуела от американските енергийни пазари.
„Ще купим китайски самолети К-8“, заяви Чавес по време на неделната си програма, описвайки изтребителите като „отлични самолети за нашите момчета“. „Продължаваме да работим по въпроса с оборудването за армията, въпреки че ме обвиняват в започване на надпревара във въоръжаването.
Не започвам надпревара. Военните разходи са нужни за отбраната на страната“, добави той.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.