Boeing тества тактическо лазерно оръдие от самолет  

19 май, 2008

Оръжието разрушава без да нанася щети на странични обекти
Boeing обяви, че е провела успешно първите наземни изпитания на тактическо лазерно оръдие, монтирано на борда на самолет С-130Н. Корпорацията разработва за Пентагона високоенергиен химически лазер - оръжие ATL (Advanced Tactical Laser), което да разрушава, поврежда или изважда от строя цели, но без да нанася щети на странични обекти.
Проверката на възможностите на химическия лазер, така също и на оптичната и компютърната апаратура, се е състояла миналата седмица във военно-въздушната база Къртланд, щата Ню Мексико, съобщи официалният представител на Boeing Скот Фенчер.
По думите му “стрелбите” по наземни цели са показали напредъка, достигнат при реализацията на програмата за тактическо лазерно оръжие с въздушно базиране.
“Изстрелите” са произвеждани през отвор с диаметър 125 сантиметра, разположен на дъното на фюзелажа на модифициран военно-транспортен самолет. След няколко подобни проверки ще се премине към въздушни изпитания.
Предполага се, че високоенергийният тактически лазер може да се пренастройва и в зависимост от мощността на генерирания лъч да оказва смъртоносно или несмъртоносно въздействие на човека.
Тоест, той ще може да се използва както в бойни действия, така и за разгонване на демонстрации в градски условия например.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.