Крият пантери за 250 млн. евро  

19 май, 2008

Зловещите немски танкове са ни дарени преди половин век, но се губят
Танкове "Пантера" от Втората световна война могат да напълнят хазната на армията. 25 зловещи немски машини са скрити у нас. Всяка една от тях струва поне 10 милиона евро на Запад, твърдят колекционери на военни антики. Извън България са оцелели едва 14 "пантери", с които Хитлер газеше Европа.
"Крайно време е днешните ни генерали открито да заявят къде са тези танкове. Има съмнение, че може да са претопени или продадени", заяви о.р. Теодор Одрински, който е председател на сдружение "Броня и чест". В организацията влиза бившият министър на отбраната Йордан Мутафчиев и още половин дузина генерали. 25-те "пантери" са дарени от III украински фронт за българската армия през 1945 г. От военното министерство признаха, че следите на танковете се губят миналия век.
Когато "пантерите" идват у нас, те се командват от ген. Чергиланов в Горнобанската танкова бригада. После обаче армията ни започва да внася съветски танкове и през 50-те години немските машини са снети от въоръжение.
Ако тези танкове бъдат продадени днес, държавата ни ще получи половин милиард лева, което прави почти 60% от годишния бюджет за отбрана. За 2008 г. Министерството на отбраната има бюджет 1 147 838 000 лв.
"Пантера" е най-добрият немски танк, произведен след известния "Майбах", но има по-съвременен дизайн. Разликата между двата е в боеприпасите. Чрез зарядната си камера танкът "Пантера" прави много по-мощна стрелба.
"Нямаме информация за въпросните машини. Единствено в сведения от държавния военноисторически архив от 1947 г. са посочени като налични 20 броя танкови оръдия С5", заявиха пред "Стандарт" от Министерството на отбраната. Бивши офицери уточниха обаче, че танковете са забелязани през 1996 г. в склад край Гоце Делчев.
Георги Мангинов, standartnews.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.