България си връща оръжейните пазари  

28 май, 2008

България си връща традиционните оръжейни пазари в Северна Африка, в Европа, а през последните години и в САЩ. Започват да се разработват иракският, египетският и азербейджанският пазар, това съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев преди старта на международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2008” в пловдивския панаир.

За пръв път се преговаря и за директни доставки на оръжие на арабския пазар, досега сме изнасяли през американски фирмиq заяви още Куюмджиев.

През последните години България се връща към нивата на износ на специална оръжейна продукция, която сме имали преди 20 години, уточни зам.-министърът.

През 2007 година страната ни е изнесла оръжейна продукция за 180 млн. евро, а от началото на тази година до сега, са издадени разрешителни за износ за 120 млн. евро, което означава, че до края на годината ще бъдат надскочени миналогодишните показатели. За сравнение по времето на социализма износът на военна продукция от България е възлизал на 200-300 млн. долара. Изключение е бил периодът в началото на 80-те години, когато за 1 година сме изнесли продукция за 1 млрд. долара. Българската военна промишленост годишно произвежда продукция за 450 млн. лв. Едва 1,5 процента от това производство влиза в българската армия.

В специализираното изложение за военни технологии “Хемус 2008” участват 103 фирми от 20 държави. Със своя продукция се представят 55 български и 48 чуждестранни производители на оръжие и военна техника.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.