Оръжеен пазар  

20 май, 2008

Саудитска Арабия купува руско оръжие
Саудитска Арабия скоро ще получи голяма пратка съвременни руски оръжия, пише британският вестник "Дейли Таймс", цитиран от БГНЕС.
"Слуховете за пробивно споразумение със Саудитска Арабия, традиционен купувач на американската военна техника, започнаха да кръжат, след като през ноември миналата година Владимир Путин се срещна с принца-наследник на саудитския трон Султан ибн Абдала Азис ал Сауд. Русия и Саудитска Арабия обаче предпочетоха да не разкриват подробности за преговорите, които продължиха около 6 месеца", пише вестникът.
Според негови данни "саудитското правителство тогава се заинтересува от покупката на широк спектър руско отбранително оръжие - от авиация и бронирани машини до ракетни комплекси". "В съответствие с подробностите на сделката половината от договора е за закупуване на 100 хеликоптера, основно "Ми-17" и "Ми-35". Половин милиард долара са заделени за закупуването на 150 танка "Т-90С". В договора са включени и 20 системи за противовъздушна отбрана със среден обсег "Бук-М2Э" и няколкостотин бронетранспортьора "БМП-3".
Сделката с Русия е била сключена след провала на преговори на саудитците за отбранителна техника със САЩ и Франция, се отбелязва в публикацията.

Пентагонът ще продаде на Румъния 48 самолета F-16
Пентагонът информира Конгреса за своето намерение да продаде на Румъния 48 самолета F-16, произведени от американската група "Локхийд Мартин" в рамките на договор, който може да достигне 4.5 млрд. долара, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.
Половината от самолетите, включени в продажбата може да са нови F-16C/D Block 50/52, а другите са подновени и модернизирани стари F-16C/D Block 25, уточнява Агенцията за сътрудничество и сигурност на отбраната към Пентагона в комюнике.
"Предложената продажба ще позволи на румънските ВВС да модернизира своя застаряващ авиофлот, чрез закупуването на нови и употребявани самолети с оглед да задоволи нуждите на своята въздушна отбрана и да подкрепя операциите на коалицията", заяви агенцията.

Украйна ще доставя танкове на Грузия
Грузинското министерство на отбраната е съгласувало с украинската компания "Укрспецэкспорт" въпроса за доставката на 20 танка "Т-72", съобщиха информирани източници.
"Бойната техника вече е преминала предпродажбена подготовка в Лвовския танков завод и доставката на бойните машини ще стане след получаването на парите", заяви един от източниците за руската информационна агенция "Интерфакс".
Според неговите сведения танковете се доставят в Грузия "на цена 250 000 долара за брой". Събеседниците на агенцията подчертаха, че "това е само една от сделките за доставката на тежко въоръжение от Украйна за Грузия".

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.