Сабята на крал Петър до “Колт” в музея  

23 май, 2008

Като че ли нямаше нещо, с което Националният военноисторически музей да изненада посетителите си, особено когато става дума за Освободителната война от 1877-1878 г. Последната изложба "Воини на свободата", която отвори врати вчера, опровергава това. Защото освен непоказвани в нея досега наши експонати за първи път в България гостува Военният музей на Сърбия и Музей за история на Москва. За първи път в София могат да се видят сабята на младия тогава сръбски княз Петър Караджорджевич, който през 1903 г. става крал, гуслата на друг балкански съюзник - черногорския владетел Никола Петрович, и богато украсена със седеф и сребро кремъклийка "джефердар". И, разбира се, униформата на сръбски войник с традиционната "шаека" на главата и пушка "Крънка" сръбско производство. Представено е и лично оръжие на сръбските участници във войната - от старинните пищови на доброволците до револвери "Колт", "Галант" и "Смит&Уесън" на офицерите.
Оказва се, че ако в отрядите на Гарибалди е имало българи, сражаващи се за свободата и обединението на Италия, то италианците си връщат дълга. Цял батальон ветерани гарибалдийци от Ливорно участва в Освободителната война в състава на сръбската армия, за което свидетелства и знамето им, съхранявано сега в Белград.
Сред експонатите от Държавния исторически музей на Русия се открояват два мундира на император Александър II, ордените на генералите Скобелев и Гурко. Особено уникална е верижка с 16 миниатюри на руски отличия, принадлежала на министъра на войната Дмитрий Милютин.
Зад витрините са и лични вещи на княз Александър I Батенберг, който се сражава при Плевен като поручик от Осми Вознесенски улански полк - револвер, сребърна табакера, подарък от руския император Александър II, далекоглед, самовар.
Сред разноцветните шинели и униформи на войниците се откроява и експонат, какъвто притежават малко военни музеи в света - бялата униформена рокля на медицинските сестри от тази епоха. Сведущи по модата дами твърдят, че кройката е достойна за ревю на Версаче. А за да бъде внушението пълно, пред дрехите на медсестрата е изложен комплект хирургически инструменти, принадлежали на лекаря от Опълчението д-р Димитър Молов.
Специално за откриването на изложбата Националният военноисторически музей получи изключително ценно дарение - крепостно оръдие, произведено през 1799 г. Щедрият дарител е Ивайло Танчев, председател на софийския клуб на Национално дружество "Традиция", който е откупил оръдието и го е реставрирал.
Изложбата ще бъде открита за посетители до средата на юли, след което, по установената вече практика на българските музеи, ще гостува в лятната ни столица Варна.

Константин Събчев, standartnews.com
Имам и други забележки, но сега само ще уточня, че галантният револвер посочен по-горе всъщност е Galand (по-прецизните го произнасят Галан). Оръжейникът Шарл Франсоа Галан е работил в Лиеж и Париж и през 1872 г. запатентова ударно-спусков механизъм с двойно действие, който по-късно се използва, освен в "Уебли" в Англия и "Колт" в САЩ, така и широко по целия свят. Именно Галан е изобретил и револвера "Велодог", копиран по света повече от който и да е друг модел.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.