М 1117 "Гардиън" - новата бронирана машина на въоръжение в пехотата ни  

01 май, 2008

Постоянен достъп до интернет и възможности за подмяна на елементи от бронята предоставя новата бронирана машина за пехотата ни. Бойната бронирана колесна машина М 1117 "Гардиън", произведена от американската компания "Текстрон марин енд ленд системс", беше представена днес на територията на бившата авиобаза в Доброславци, където е събрана техника за тренировки преди военния парад на 6 май.

Машината, която е една от общо седемте нови бойни бронирани машини, също ще участва в Гергьовския парад. Останалите шест машини са в база "Инвикта" в Кабул и с тях разполага българският военен контингент. Американски инструктори започват да обучават в Афганистан българските военни да работят с новите бронетранспортьори.

Първите седем машини са доставени със стандартното за американската армия въоръжение, което включва 12,7-мм картечница "Браунинг" и 40-мм гранатомет. Има и отделна стойка, позволяваща монтиране на 7,62-мм картечница, която използват българските военни. Американското въоръжение ще бъде подменено за сметка на изпълнителя, за да бъдат изпълнени техническите изисквания на българската страна, обясни подп. Георги Ралчев от Щаба на Сухопътните войски. Съгласно договора предстои дооборудване на машината с 12,7-мм картечница НСВТ, която е на въоръжение в българската армия, както и 7,62-мм танкова картечница, която ще бъде поставена на мястото на гранатомета. Изискванията ни са изпълнени, даже надвишени, за балистичната и противоминната защита, каза подп. Ралчев. Има и бронировка на корпуса, осигуряваща защита от пряко попадение на 60-мм мини.

Черта на бронировката на новата машина е, че тя е модулен тип, което дава възможност листове от нея, при повреда, да бъдат сменяни от екипажа. При взривяване на експлозив - 8кг тротилов еквивалент, под дъното на машината или в друга точка, под колело, личният състав остава защитен. Диаметърът на едно колело на новата машина е 1,27 метра. Машината може да премине еднометров ров, заяви подп. Ралчев.

В бронетранспортьора има монтирани различни системи. Той трябва да бъде дооборудван с късовълнова станция и софтуер, който да дава възможност да се визуализират GPS-данни. Бронетранспортьорът ще разполага и с лаптоп военно изпълнение, с което бойците ще имат достъп до интернет по всяко време. Въпреки някои липси към момента, тази машина, както и другите в Афганистан, могат да изпълняват бойни задачи, защото разполагат със стандартните за американската армия комуникации, каза подп. Георги Ралчев.

Климатичната система поддържа нормална температура вътре при амплитуда от -40 до 60 градуса навън. От типа 4Х4 като показания бронетранспортьор ще бъдат осигурени 30 машини, които са нужни на мисията ни в Афганистан и стават за патрулиране, конвоиране, водене на бойни действия, аварийно спасяване и други задачи.

По рамковото споразумение, сключено с "Текстрон", ще се преговаря за още 30 машини с удължена база - 6Х6, в които могат да се качат до 10 души. Споразумението дава възможност да се заявят различни конфигурации.

Практиката е показала, че машината изминава 160 000км без нужда от намеса на специалисти за ремонти. Машината развива 104км в час. Около 1000 такива машини се използват от американската армия основно в Ирак и Южен Афганистан.


За повече и по-точна информация -
M1117 Guardian Armored Security Vehicle (ASV) ASV-150

Видео от представянето:


Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.