България отбеляза бум на оръжейните пазари  

30 май, 2008

Българската оръжейна индустрия бележи все по-големи продажби на международните пазари и си завръща старите позиции. Това заяви вчера зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев в Пловдив, където бе открита осмата международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2008".
По негови данни през 2007 г. фирмите от бранша са изнесли продукция на стойност 180 млн. евро, а това е съпоставимо с обемите на износ в най-силния период преди 20 г., когато годишните приходи са били между 200 и 300 млн. долара.
Тази година ще достигнем нивото от 1989 г., прогнозира Куюмджиев, като посочи, че само за първите 4 месеца са издадени разрешителни за износ на стойност 100-120 млн. евро. Българските фирми се връщат и на традиционните си пазари в Северна Африка, Европа и САЩ.
Специалисти от бранша отбелязват, че от тази година ще имат възможност и за пряко договаряне с правителството на Ирак, тъй като досега ние изнасяхме оръжие за там единствено чрез американски посреднически фирми. Специално за изложбата от Ирак бе пристигнала многочленна официална делегация на министерството на националната сигурност.
"С около 30% са се увеличили продажбите ни през миналата година", каза изпълнителният директор на "Арсенал" Христо Ибушев. Според него се е увеличил много пазарът на боеприпаси, а не на оръжие.
Изложението бе открито от президента Георги Първанов, който обикаля повече от час по щандовете. Главнокомандващият се нагледа на всякакви видове оръжия, боеприпаси и комуникационна техника. Задържа се на щанда на шведските изтребители "Грипен" и изпробва тренажора на щатските "F-16".
Най-силно той се впечатли от новата автоматична минохвъргачка на завод "Аркус". Чудовището е 30 мм калибър и изстрелва по 29 гранати за 30 секунди на разстояние до 1,7 км. "Това е наша нова разработка, но вече има продадени доста екземпляри от нея", поясниха от фирмата.
Сред впечатляващите артикули на изложението бе и внушителната далекобойна ракета за поразяване на кораби RBS15, производство на SAAB и DIEHL.
Мениджъри и специалисти от над 25 държави са се регистрирали за посещение на "Хемус 2008". В нейното осмо издание участват 103 фирми от 20 държави. 47% от тях са производители на оборудване за сухопътни войски, 15% работят в сектора "Техника и технологии за общо осигуряване на войските", а 11% са специализирани в снаряжения за военновъздушните сили. Представени са още антитерористично оборудване, машини и екипировка за военноморските сили.

__________(i)__________

Производителите на F-16 представят най-новите си технологии
Най-новите технологии на американската корпорация "Локхийд-Мартин" ще представи днес в Пловдив вицепрезидентът й Уилям Пъркинс. В рамките на Международното изложение за военна техника Хемус 2008, специалисти и журналисти ще имат възможност да изпробват уникалния F-16 - симулатор на щанда на „Локхийд-Мартин".

Системата за тренировъчни полети F-16 осигурява както симулация на полет, така и бърза реакция в критични моменти. Разполага с панел за управление на изтребителя, тактическа и оръжейна тренировъчна техника.

Изтребителят от пето поколение F-35 „Мълния” на „Локхийд-Мартин", който изпълни успешно първия си полет в края на 2006-а година, постави началото на най-голямата по мащаб програма за полетни изпитания в световната авиационна история.

“Локхийд Мартин” с F-16, “Боинг” с новите F-18 и шведският консорциум СААБ с “Грипен” са корпорациите, отправили оферти към българската страна за въоръжение на нашите ВВС.

Преди повече от година румънският министър на отбраната отправи предложение към София двете страни да обединят усилията си при покупката на изтребители. Според Букурещ по този начин би могла да се издейства от производителя по-изгодна цена, а също така да се обедини и центъра за подготовка на пилоти и сервизна поддръжка на летателните апарати.
__________(i)__________

Нови технологии обезвреждат терористите, без да ги убиват
Новите високотехнологични оръжия, предназначени за борба с тероризма, са конструирани така, че да ги обезвреждат, без да ги убиват. Това се разбра по време на научна конференция в рамките на военната изложба Хемус. Целта е терористите да бъдат хващани живи, обезвреждани и евентуално превъзпитавани, обясниха участниците в конференцията.

Част от новите технологии са изработените от българския Институт по металознание мини, които само зашеметяват, без да убиват. Според неофициална информация, за тях вече има купувач. Мините всеки момент ще бъдат внедрени в производството. Същият институт е разработил и неоткриваеми с технически средства мини със стелт покритие. За борба с тероризма е предназначена и новата гама ръчни гранати със светлинно, звуково, кинетично и сълзотворно действие.
__________(i)__________

Президентът Георги Първанов: Военните ни предприятия ще намерят ниша на пазара
Нашите военни предприятия, които са сертифицирани по международните стандарти, ще намерят ниша в различни направления, както го правят и сега. Това заяви президентът Георги Първанов, преди да открие Международната изложба на отбранителна техника „Хемус 2008” вчера в Пловдив. В нейното осмо издание участват 103 фирми от 20 държави, които ще покажат новите си продукти и услуги до 31 май в Международния панаир - Пловдив. Сред гостите бяха министърът на отбраната Николай Цонев, началникът на ГЩ на армията ген. Златан Стойков.

„Изложбата е от изключително значение, защото запознава с потенциала на българската отбранителна индустрия“, заяви още държавният глава.

Според Явор Куюмджиев, заместник-министър на икономиката и енергетиката, българската отбранителна индустрия връща позициите си на международния пазар. По негови данни през миналата година фирмите от бранша са изнесли продукция на стойност 180 млн. евро. „Само за първите 4 месеца на тази година са издадени разрешителни за износ на стойност 100-120 милиона евро“, допълни още Куюмджиев. Той каза, че българските фирми се връщат на традиционните си пазари в Северна Африка, Европа и САЩ.

Страната ни предизвика интерес сред партньорите от НАТО с няколко иновативни разработки. Сред тях е нова парализираща мина. „Тя е предназначена за охрана на обекти и има няколко варианта. Единият е светлинно шоков, който служи само за сплашване. Другите са с гумени прожектили, които поразяват врага. Най – голям интерес има към варианта с нервно-паралитичен или сълзотворен газ“, заяви пред „Класа“ експерт от фирмата производител. Според него количеството газ е толкова, че само да неутрализира противника, без да го увреди. Експерти твърдят, че тази разработка може да промени напълно стандартите в производството на мини.

Интересен проект е и заглушителят за дистанционно активирани взривни устройства „Комета“. „В момента той е приет на въоръжение от Министерство на отбраната (МО) и е предложен на МВР. Системата се ползва от конвоите ни в Ирак и Афганистан“, заяви пред „Класа“ изпълнителният директор на фирмата производител Красимир Пингелов.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.